Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada važnija od Kosova"

London -- Ekonomski analitičar Ričard Imz kaže da je za strane investitore formiranje vlade bitnije od statusa Kosova.

"Iz perspektive stranih investitora, pa tako i srpske privrede, što skorije formiranje vlade u Beogradu mnogo je značajnije od rešenja kosovskog pitanja", kaže Imz. "Investitorima je najvažnije da region ostane stabilan, da ne dođe do nasilja i neizvesnosti. Što se tiče Kosova, mislim da im nije važno da li će biti nezavisno ili ne, mada na tu priču >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gledaju kao na potencijalno destabilizujući faktor", smatra on.

Prema Imzu, investitori nisu jedinstveni u stavu da li im više odgovara Kosovo kao nezavisna država ili kao deo Srbije.

"Verovatno bi najradije političku stranu priče ostavili po strani, sa željom da Kosovo postane stabilna i napredna teritorija u koju je dobro ulagati novac", kaže Imz, iz londonskog Ikonomist intelidžens junita, za BBC.

"Očigledno je da Amerikanci i Britanci veruju da će upravo nezavisno Kosovo moći da stvori takve uslove i da je stremljenje takvom ishodu najbolje moguće rešenje", rekao je Imz.

On je dodao da, međutim, postoje investitori koji se ne bi složili sa stavom Vašingtona i Londona i ocenio da je "najvažnije raditi na sporazumnom rešenju, uz održavanje stabilnosti celog regiona".

On je ocenio da bi raspisivanje novih izbora bilo razlog za ozbiljnu zabrinutost, zato što bi "Srbija izgubila celu 2007. na glasanje i tranziciona pitanja". "Zato se investitori nadaju da će nova vlada biti formirana što pre", zaključio je Imz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.