Vlada usvojila medijske zakone, o privatizaciji i stečaju

Izvor: Politika, 28.Jul.2014, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila medijske zakone, o privatizaciji i stečaju

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici tri predloga medijskih zakona, Predlog zakona o privatizaciji i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju i uputila ih Skupštini na raspravu po hitnom postupku.

Cilj zakona o privatizaciji je da ubrza prvatizacije i stvori uslove za ekonomskii razvoj i očuvanje socijalne sigurnosti, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stečaju kojim se obezbeđuju uslovi za poboljšanje poslovnog ambijenta, efikasnije sprovođenje stečajnog postupka i sprečavanje zloupotreba i korupcije u ovom procesu.

Vlada je usvojila i tri medijska zakona - Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Primena ovih zakona doprineće, kako se očekuje, zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Ovi zakoni su upućeni Skupštini Republike Srbije na raspravu po hitnom postupku, navedeno je u saopštenju.

NUNS: Nije dobro što su zakoni usvojeni po hitnom postupku

BEOGRAD – Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS ) Vukašin Obradović izjavio je danas da nije dobro što je set medijskih zakona usvojen na vladi po hitnom postupku.

„Zakoni su se pojavili jutros na kratko i odmah nestali i nisu dostupni ni na sajtu vlade, skupštine, niti Ministarstva kulture i informišanje... Čudno je da je vlada usvojila tekstove zakona, a da je predlog nepoznat”, kazao je Tanjugu Obradović.

Njega je, kako kaže, iznenadilo to što je vlada usvojila i Predlog zakona o javnim medijskim servisima, jer on, kako tvrdi, nije usaglašen sa Briselom.

„Ne znam šta je Vlada usvojila i za mene je iznenađenje da je usvojen i Predlog zakona o javnim servisima, jer zvanična varijanta nije usaglašena sa Briselom, pa je bilo naznaka da on neće biti usvojen. Ili su ekspresno stigle preporuke iz Brisela, ili je on uvojen bez njih”, rekao je Obradović.

Kad je reč o hitnom postupku, on sumnja da će poslanici imati vremena da se pripreme za raspravu i da pripreme amandmane.

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Primena ovih zakona doprineće, kako se očekuje, zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je juče da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima i najavio da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu.

„EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to. Mislim da već dugo teku razgovori na ovu temu. EK je komentarisala nekoliko nacrta i čini mi se da vlada ima nameru da usvoji ovaj set zakona što pre. To je veoma pozitivno”, kazao je Devenport Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, set medijskih zakona rezultat je veoma široke javne debate tokom dve godine koju su i OEBS i zemlje članice EU podržavale sve vreme.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović nije mogla danas da komentariše predloge medijskih zakona, jer joj nisu poznata sva rešenja. 

Mirković: Privatizacija medija do 2015, ukida se i pretplata

BEOGRAD – Setom zakona koje je vlada danas usvojila privatizacija medija moraće da se završi do 1. jula 2015, biće ukinuta pretplata za javne servise, koji će se od 1. januara 2016. godine finansirati iz takse koja će iznositi oko 500 dinara, rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković.

Mirković je istakao da je posle 11 godina Srbija dobila set reformskih medijskih zakona, što je izuzetno važno za Srbiju, medije i novinare.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Zakon o javnom informisanju i medijima, kako je u intervujuu Tanjugu kazao Mirković, definisaće izlazak države iz medija, a privatizacija će biti završena do 1. jula 2015. godine.

„Taj zakon će doprineti da se mnogo bolje zna vlasnička struktura medija što je ranije često bio predmet raznih debata i pitanja”, istakao je Mirković.

Mirković je rekao da se pretplata ukida stupanjem na snagu ovih zakona, a da će do 1. januara 2016. godine za RTS i RTV plaćati taksa, dok će se u međuvremenu ova dva servisa finasirati iz budžeta.

„Po prvi put Srbija dobija Zakon o javnim medijskim servisima - o RTS i RTV... Ta dva javna servisa će direktno brinuti o pribavljanju sredstva putem takse, a čiji iznos ni na koji način neće moći da pređe iznos od 500 dinara”, poručio je Mirković, ističući da će RTS i RTV imati apsolutnu slobodu izveštavanja.

Pretplata nije isto što i taksa, ona je pokazala slabosti, istakao je Mirković, i dodao da je sistem taksi osmišljen tako da pokaže da je moguće finansirati javne srevise na taj način.

„Imamo godinu i po dana da taj model popularizujemo”, rekao je on.

Osvrnuo se na kritike da Zakon o javnim medijskim servisima nije usaglašen sa Briselom, poručivši da to nije istina i da je vlada usvojila određene preporuke EU.

Govoreći o Zakonu o elektronskim medijima, Mirković je kazao da je on preduslov za digitalizaciju, koja treba da bude završena do 17. juna naredne godine i da prati regulativu EU.

Odgovarajući na kritike da je set medijskih zakona usvojen po hitnoj proceduri, Mirković je istakao da je činjenica da je medijska strategija doneta pre tri godine, da se na zakonima radilo izuzetno dugo i posvećeno, kao i da je Ministasrtvo kulture i informisanja dobilo pozitivne kritike na javne rasprave koje su održane prošle godine.

Kaže i da su u raspravu bili uključeni i predstavnici civilnog sektora, javnog servisa, te da je čitav proces bio izuzetno transparentan.

Ističući da je u Agenciji za privredne registre registrovano 1.320 glasila, od čega je 81 medij koji treba da se privatizuje, Mirković je rekao da to pokazuje da je na tržištu mnogo više privatnih medija koji se trude da opstanu, te da će ovi zakoni dati šansu da svi startuju sa iste pozicije.

„Mislim da će usvajanjem ovih zakona biti mnogo više zadovoljnih. U sferi medijskih zakona i reformi ova vlada je zaista pokazala da je željna da ispuni svoja obećanja, a jedno od njih je i obećanje o ukiranju pretplate”, kazao je Mirković.

Tasovac: Zakoni put do transparentnosti i boljeg informisanja

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je večeras da set novih medijskih zakona ureduje medijsku scenu u Srbiji na najtransparentniji način, približavajući je evropskim praksama, ali i pruža okvir za daleko kvalitetnije informisanje građana.

Tasovac je, gostujući na RTS-u, najavio da se država povlači iz vlasništva u medijima i da je jul 2015. godine rok za njihovu privatizaciju.

Prema njegovim rečima, vlasnička struktura u medijima će zahvaljujući novim zakonskim rešenjima postati potpuno transparentna.

„Zakonom o elektronskim medijima stvaraju se preduslovi za digitalizaciju, a ono što je bitno, stvaraju se okviri za stabilno finansiranje javnih servisa čime oni mogu da ispunjavaju svoj cilj”, kazao je Tasovac.

On je objasnio da to znači da će stupanjem na snagu Zakona o javnim servisima biti ukinuta pretplata i da će se u sledećih godinu i po dana javni servisi, Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, finansirati iz budžeta uz punu transparentnost.

Kako je rekao Tasovac, od 2016. godine taksa će biti jedini način finansiranja javnih servisa, što je velika razlika u odnosu na finansiranje putem pretplate, jer pretplata podrzumeva neku vrstu dobrovoljnosti.

On je objasnio da je taksa obavezna, da neće biti veća od 500 dinara i da otklanja sumnju u to da vlada kontroliše javne servise.

To, kako je dodao, znači da predstoji rok od godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi.

Medijski zakoni stigli u parlament, sednica u utorak

BEOGRAD – Set medijskih zakona koje je usvojila Vlada Srbije stigao je večeras u Skupštinu i poslanici će o njima raspravljati u utorak, 29.jula.

Predsednica parlamenta Maja Gojković će sednicu zvanično zakazati sutra, na zahtev Vlade Srbije, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednice Skupštine Srbije, a pored seta medijskih zakona, na dnevnom redu sednice naći će se i predlozi ekonomskih zakona koje je takođe predložila vlada.

Pred poslanicima će se naći set medijskih zakona - Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Na dnevnom redu biće Predlog zakona o privatizaciji, izmene i dopune Zakona o stečaju, izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Tanjug

objavljeno: 27.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.