Vlada usvojila Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane Srbije

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, navodeći da time Srbija prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Kako se navodi u saopštenju, usvajanjem Strategije nacionalne bezbednosti, kao najvišeg i najznačajnijeg strategijskog dokumenta u toj oblasti, utvrđuju se osnovni nacionalni interesi države i osigurava bezbednost i sigurnost >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svih njenih građana.

Vlada je navela da ta strategija u potpunosti odražava privrženost Srbije opštim civilizacijskim i moralnim vrednostima, poštovanju svoje državotvorne tradicije, vladavini prava, socijalnoj pravdi, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, kao i ekonomskom napretku i sveobuhvatnoj međunarodnoj saradnji.

Strategija odbrane je, kako je navedeno, dokument zasnovan na Ustavu i Strategiji nacionalne bezbednosti, kojim se usmerava razvoj normativnih i organizacijskih rešenja sistema odbrane, planiranje, finansiranje i angažovanje resursa odbrane Srbije.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, a izmenama se pristupilo zbog preostalih usklađivanja sa odredbama Direktive EU o merama za visok nivo bezbednosti mrežnih i informacionih sistema u EU i zbog unapređenja postojećih zakonodavnih rešenje, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sednici usvojena je odluka da status spomenika kulture dobiju: Dom štampe u Beogradu, Mađarska reformatorska crkva u Debeljači i Evangelistička crkva u Pančevu.

Takođe, doneta je odluka o utvrđivanju Šuvakovog salaša – Klisa u Vrbasu za arheološko nalazište.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.