Vlada uskoro o Statutu Vojvodine

Izvor: RTS, 10.Okt.2009, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada uskoro o Statutu Vojvodine

Nacrt zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini priveden je kraju, i pred Vladom bi mogao da se nađe sledeće nedelje. Vojvođanska administracija spremna je da ponovo razmotri predlog statuta pokrajine, ali pristaje samo na jezičko-tehnička usaglašavanja sa zakonom.

Sledeće nedelje, pred Vladom mogao bi da se nađe Nacrt zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović očekuje da će taj dokument stići u parlament >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do kraja meseca.

Međutim, ni Slavica Đukić Dejanović, kao ni ostali predstavnici vlasti, nisu mogli da potvrde šta tačno piše u nacrtu sa kojim će morati da se usaglasi Statut Vojvodine.

"Ministarstva su radila svoj resor nadležnosti i verovatno će to Vlada usaglasiti kao jedinstven tekst i onda ćemo moći da pričamo", navela je predsednica parlamenta.

Dejanović je rekla da je Socijalistička partija Srbije imala određene primedbe i, kako kaže, da su one uvažene ranije, već bi imali Statut.

Predsedniku izvršnog veća Vojvodine i dalje nije jasno zašto se na zakon toliko čeka. Naglašava da je pokrajina spremna da Statut odmah uskladi sa tim predlogom, ali samo jezičko tehničkim izmenama.

"Ne može zakonom da se reguliše da li je Novi Sad glavni grad, jer je to ustavno pravo pokrajine kao što je ustavno pravo da definiše da se u pokrajini tradicionalno neguju evropski principi", rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

Poštovanje Ustava osnov je autonomije Vojvodine, kaže šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju".

"Ako postoje nesporazumi o tome šta jeste u granicama Ustava, a šta nije autonomija Vojvodine to je nešto što nije razlog za podele unutar stranke ni unutar koalicije", rekla je Nada Kolundžija.

U Savezu Vojvođanskih Mađara srećni su što se posao privodi kraju, ali iz Lige socijademokrata Vojvodine poručuju da neće učestvovati u ponovljenoj raspravi o Statutu.

"Ukoliko neko smatra da unutarstranački dogovori predstavljaju usklađivanje mišljenja između Izvršnog veća i Vlade Srbije grdno se vara, to nije moguće jer to nije stranačka već ozbiljna državna stvar", rekla je Aleksandra Jerkov iz LSV.

Spekulisalo se da bi, ukoliko Vlada na vreme usvoji zakon o nadležnostima, vojvođanski poslanici mogli da po hitnom postupku usaglašavaju Statut sa tim dokumentom na sednici 15. oktobra, na godišnjicu donošenja najvišeg pravnog akta pokrajine u Skupštini Vojvodine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kada će otpuštanja pred Skupštinu

Izvor: B92, 10.Okt.2009

Beograd -- U Skupštini Srbije još uvek ne znaju kada će pred poslanike stići zakonski predlog o racionalizaciji broja zaposlenih u državnoj upravi, koji je usvojila vlada...Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović još uvek ne zna kada će se pred poslanicima pojaviti predlog zakon o određivanju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.