Vlada uskoro o Južnom potoku

Izvor: Blic, 08.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada uskoro o "Južnom potoku"

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je da će Vlada „narednih dana" razgovarati o sporazumu sa Ruskom Federacijom o izgradnji gasovoda kroz Srbiju, odnosno o kraku „Južni potok", a glavnu reč o sporazumu imaće parlament.

„U Vladi nema razmimoilaženja o ovom pitanju i svi u Vladi imamo identičan stav", rekao je Popović učestvujući u emisiji jagodinske televizije „Palma plus". Reč je o ponudi koja je na stolu i o kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se razgovara, a kada dođemo do sporazuma sa Ruskom Federacijom, on će ići na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, kao svaki međunarodni sporazum i tek posle toga, ukoliko ga Skupština usvoji, biće potpisan, objasnio je on. Popović je naveo da je „elementarna činjenica da Srbija iz vlastitih izvora dobija svega osam do devet odsto gasa, a da iz Ruske Federacije uvozimo 91-92 odsto, zato što je ona najbliža i sa velikim izvoznim potencijalma za gas". On je precizirao da sada Srbija ne dobija dovoljno gasa, pogotovo zimi, i da nam treba još jedan pravac, istakavši da je „energetska bezbednost ključni politički cilj Vlade svake zemlje, da Srbija bude u narednih 20 do 30 godina energetski bezbedna, da ima dovoljno gasa, nafte, struje i zato je potrebno i da se dovedu nove količine gasa". Sporazum sa Ruskom Federacijom znači da Srbija ima novi pravac iz kojeg dobija gas, da ima skladište gasa, modernizuje naftnu industriju, napomenuo je Popović i dodao da Srbija i najviše nafte dobija iz Rusije.

On je kazao i da „sporazum nema veze sa političkom podrškom Srbiji oko Kosova, koja je zasnovana na međunarodnim principima i nema nikakve veze sa našom ekonomskom saradnjom".

Saramandiæ direktor NIS-a

Novi direktor Naftne industrije Srbije, najverovatnije, biæe kandidat Demokratske stranke Miloš Saramandiæ, saznaje „Blic" iz izvora bliskih toj stranci. Saramandiæ je, inaèe, obavljao funkciju izvršnog direktora za investicije u „Srbijagasu". Sajt

„Enerdžiobzerever" objavio je da je kandidat za predsednika UO NIS-a Aleksandar Æiroviæ, ali se on pominje i kao novi direktor „Transnafte".

U Ministarstvu energetike nisu znali da nam odgovore kada æe se imenovanja desiti, a sajt navodi da æe Vlada o njihovim imenovanjima raspravljati na sednici u èetvrtak. Prema sporazumu vladajuæe koalicije, upravljanje NIS-om pripalo je DS-u, a izvor „Blica" kaže da æe sadašnji direktor NIS-a Srðan Bošnjakoviæ, preæi na mesto generalnog direktora „Srbijagasa". Inaèe, nezvanièno se može saznati da je na organima Demokratske stranke 17. januar odreðen kao krajnji rok za donošenje odluka o raspodeli na mestu u javnim preduzeæima.

R. Ž. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.