Vlada ukida studijske programe samo u Palama?

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 31.Mar.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ukida studijske programe samo u Palama?

Vlada RS je, na juče održanoj posebnoj sjednici, usvojila Informaciju o upisnoj politici za akademsku 2011/12. godinu i Odluku o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa u akademskoj 2011/12. godini na javnim visokoškolskim ustanovama. Kao što su i obećali upisna politika je restriktivna i uslovljena je potrebama tržišta rada. Na osnovu informacija sa Biroa za zapošljavanje Vlada je odlučila da se ove godine ne upisuju studenti na nekim studijskim programima, >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << između ostalog na Geografiji, Razrednoj nastavi i Fakultetu fizičke kulture. Ujedno ministar je rekao da će Vlada korigovati i upisnu politiku na privatnim fakultetima da oni sada ne bi pokupili potencijalne studente sa studijskih programa koji neće biti upisani na državnim fakultetima, mada nije pojasnio modalitete s obzirom da Vlada nema ingerencije te vrste.

To je rečeno, ali to baš i ne odgovara činjenicama koje su objavljene na sajtu Vlade RS. Naime, Studijski program razredne nastave neće biti upisivan samo na Filozofskom fakultetu u Palama, dok je u Banjaluci i u Bijeljini raspisan konkurs za 80, odnosno 60 brucoša. Da je dat precizniji pregled sa Biroa za zapošljavanje vidjeli bi smo da je upravo u tim regijama veliki broj svršenih učitelja na birou, na sarajevsko-romanijskoj i hercegovačkoj regiji taj broj je veoma mali.

Ovaj studij je na Palama i organizovan da brucoši ne bi išli u Nikšić i Sarajevo, dakle centre koji gravitiraju u ovoj regiji. Na Studijski program za Geografiju na opštem smjeru PMF u Banjaluci upisuje 25 brucoša, na Palama ni jednog. Upoznata sa ovom situacijom uprava Filozofskog fakulteta u Palama je prije sedam godina tražila, a nakon puno muke i dobila Studijski program za turističku geografiju.

Kad su neki u Banjaluci "vidjeli da je vrag odnio šalu" i kako je taj program popularan u regiji koja je valjda turistični najkonkurentnija u RS, zabranili su prošle godine upis na ovom smjeru i to se nastavlja i ove godine. Zato je na poluprivatno - Bog zna kakvoj Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju, koja nije u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u čijem je valjda znaju oni koji treba da znaju, konkursom predviđen upis 60 brucoša.

Licencirani program za Politikologiju i međunarodne odnose takođe nije predviđen ovogodišnjom upisnom politikom, opet je oštećen Filozofski fakultet u Palama. Da li je ovo slučajno, da li mora baš tako?

Fakultet je poslao prijedlog upisne politike u zakonski predviđenom roku i nikada nije dobio nacrt Upisne politike od strane Ministarstva prije njegovog usvajanja, što svakako nije po zakonu. Na nama je da odlučimo hoćemo li ćutati i gledati kako nam pojedinci bezobzirno uništavaju ono što smo ni iz čega stvarali osamnaest godina ili ćemo dići glas i reći, Dosta!

Prije manje od mjesec dana resorni ministar reče u Lukavici kako je za ovu Vladu Univerzitet u Istočnom Sarajevu važniji od onog u Banjaluci, isto to je rekao i predsjednik narodne skupštine RS, a prvi je to rekao predsjednik Republike Srpske. Da li su Pale problem? Za neke očito jesu ili će to tek postati, odlučimo sami.
 
Izvor:Palelive

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.