Vlada ukida lokdaun, lekari zgroženi. Code Schwarz

Izvor: B92, 28.Apr.2021, 10:55

Vlada ukida lokdaun, lekari zgroženi. "Code Schwarz"

Usprkos visokom broju novozaraženih, Holandija nakon četiri meseca ukida lokdaun.

Prema odluci vlade, ukida se policijski čas, otvaraju se prodavnice i terase kafića, koje će prvo biti otvorene od 12 do 18 sati, piše Jutarnji list. Međutim, nemački "Špigel" prenosi da su lekari groženi takvim potezom vlade.

Premijer Mark Rutte odlučio se na ublažavanje mera usprkos upozorenjima vladinog saveta za borbu protiv kovida-19, jer ta zemlja i dalje ima visok broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novozaraženih, pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu i dalje raste.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti, Holandija u poslednje dve sedmice ima 594 novozaraženih na 100.000 stanovnika, Nemačka 312, a Hrvatska 691. Međutim, holandska vlada ima pretpostavku da će brojevi brzo opadati zbog vakcinacije.

Do sada je u toj zemlji oko pet miliona ljudi primilo barem jednu dozu vakcine, a to je gotovo 30 odstoodrasle populacije.

S druge strane, holandske bolnice otkazale su brojne operacije, među kojima i one nad pacijentima s rakom i bolestima srca. Lekari su još prošle sedmice upozorili na tešku situaciju, tvrdeći da će im se, ako se pritisak na bolnice ne smanji, dogoditi "Code Schwarz", što znači trijažu: posebne komisije odlučivaće kom će pacijentu biti pružena pomoć, a kom ne.

Nemci, koji imaju duplo manje zaraženih od Holandije sada su u strahu, jer smatraju da ukidanje mera u Holandiji može dovesti do porasta zaraza u pograničnim područjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.