Vlada u tajnosti pravi prostor za zloupotrebe

Izvor: Blic, 13.Sep.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada u tajnosti pravi prostor za zloupotrebe

Ministarstvo finansija planira da izmenama Zakona o javnim nabavkama ukine Upravu za javne nabavke, a da novu instituciju formira tek 2014. godine. Očigledna je namera vlasti u Srbiji da onemogući kontrolu javnih nabavki, oblast u kojoj je korupcija najzastupljenija, upozoravaju stručnjaci iz Evrope.

- Ako se ukida jedna institucija a nova koja treba da preuzme njen posao nije u stanju da odmah počne da radi u punom ili čak većem kapacitetu i sa svim pravima i ovlašćenjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je prethodna imala, onda je jasna namera da se onemogući rad institucije da ne bi pravila problem. Još nisam nikada čuo za takav slučaj. Čak i da nije namera da se zloupotrebi vremenski razmak između dve institucije, to pobuđuje sumnju da će biti zloupotreba - kaže za "Blic” Drago Kos, predsedavajući GREKO (Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Saveta Evrope).

Nakon što je "Blic” juče objavio da Ministarstvo finansija potpuno netransparentno priprema promene jednog od najvažnijih sistemskih Zakona o javnim nabavkama, Goran Radosavljević, državni sekretar u tom ministarstvu, otkrio je medijima da se promenama planira ukidanje Uprave za javne nabavke.

Pošto je predviđeno da zakon o izmenama i dopunama bude usvojen krajem ove godine, to bi značilo da se početkom naredne godine ukida Uprava. Da sve bude još gore, podzakonski akti koji će omogućiti primenu novih zakona planirani su tek za kraj sledeće godine.

Akcioni plan Ministarstva finansija, koji je "Blic” nezvanično uspeo da nabavi, predviđa da se nova institucija formira sve do 2014. godine (vidi tabelu uz tekst). U međuvremenu, tokom tri godine vladaće, kažu stručnjaci, opšti haos i pravna nesigurnost u javnim nabavkama.

Kako se ometa rad kontrolnih tela

Nedovoljan broj ljudi, opreme i kancelarijskog prostora (DRI dve godine nije imala nijednu kancelariju) Promena institucija, gašenje ili formiranje nove institucije koja kreće od početka (umesto Saveta za borbu protiv korupcije formirana agencija) Postavljanje poslušnih ili kompromitovanih kadrova (Borislav Galić, koji je učestvovao u nabavci lažnih pasoša za atentatore na Ibarskoj magistrali, postavljen za predsednika Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki) Produžavanje v.d. stanja direktorima regulatornih tela (Predrag Jovanović pet godina bio v.d. direktora do nedavnog imenovanja na čelo Uprave za javne nabavke)

- Osnivanje centralizovane institucija za javne nabavke predviđeno je strategijom razvoja javnih nabavku u Srbiji, koja je prilagođena direktivama Evropske unije o ispunjavanju uslova za evrointegracije - rekao je juče Radosavljević i objasnio da će centralizovana institucija za javne nabavke preuzeti zaposlene u Upravi i neke njene nadležnosti.

Predsednik Državne revizorske institucije Slovenije Igor Šoltes ocenio je juče da Srbija ishitreno menja Zakon o javnim nabavkama i ukida Upravu za javne nabavke.

- Slovenija je ukinula Upravu za javne nabavke i pokazalo se da je to bila loša odluka - rekao je Šoltes.

On je objasnio da je opravdana bojazan da će osnivanjem centralizovane institucije za javne nabavke teže biti sprečavane nepravilnosti u naručivanju i ugovaranju javnih nabavki, što će otvoriti prostor za korupciju.

- Dodatna mana ukidanja Uprave za javne nabavke je u tome što se gubi njena uloga u sistemskoj obuci ljudi koji učestvuju u javnim nabavkama - rekao je Šoltes.

On je upozorio da najviše korupcije ima u javnim nabavkama u zdravstvu i izgradnji putne infrastrukture, na šta Srbija treba da obrati pažnju. Šoltes je preporučio da priprema izmena Zakona o javnim nabavkama u Srbiji bude dobro pripremljena i da u nju bude uključen što veći broj učesnika u javnim nabavkama.

Evropska unija je ove godine donirala Srbiji milion i po evra u cilju popravljanja stanja sa javnim nabavkama i da bi se ta oblast uredila po evropskim standardima. Upravo evropski standardi podrazumevaju da se sistemski Zakon o javnim nabavkama donosi na transparentan način i uz učešće privrednika i nevladinog sektora, kao i međunarodnih stručnjaka. Ministarstvo finansija je iz rada na izmenama Zakona o javnim nabavkama isključilo javnost i time obesmislilo donaciju EU.

- Sve se radi suprotno od preporuka koje je dala Evropska komisija u prošlogodišnjem izveštaju o napretku. Oni su insistirali na tome da se unapredi primena Zakona o javnim nabavkama, a ne da se on menja i da se donose novi zakoni o javno-privatnom vlasništvu i o koncesijama. Jasno je da će u opštoj gužvi i na brzinu biti donete neke zasad nepoznate zakonske izmene nauštrb kvaliteta - kaže za "Blic” Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke.

Nenadić: Korupcija samo može da se pogorša

Ako zaista planiraju da ukinu Upravu za javne nabavke, a da nova institucija postane operativna 2014. godine, onda to ukazuje na to da im je osnovna ideja da ukinu kontrolnu instituciju, a ne da osnuju novu. Loša posledica će biti slabija kontrola javnih nabavki jer ni druge institucije, kao što su budžetska inspekcija ili DRI, nemaju pun kapacitet rada i kontrole. To samo može da pogorša stvar sa korupcijom. Uprava za javne nabavke bi trebalo da ima veća ovlašćenja, a ne da joj se ovlašćenja smanjuju ili da se ukida - kaže za "Blic” Nemanja Nenadić, direktor „Transparentnosti Srbija".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.