Vlada sprovodi politiku revanšizma

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada sprovodi politiku revanšizma

Beograd -- Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko optužuje Vladu da sprovodi politiku revanšizma i onemogućava suočavanje s prošlošću i zločinima.

"Na delu je organizovana amnezija i falsifikovanje istorijskih činjenica o nedavnoj prošlosti", rekla je Sonja Biserko na okruglom stolu "Gde je tranziciona pravda u Srbiji danas" u beogradskom Medija centru.

Sonja Biserko je ukazala na to da zbog lošeg obrazovnog sistema u Srbiji mladi ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znaju skoro ništa o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina i da sada imamo situaciju da su njihovi stavovi veoma konzervativni i negativni prema pripadnicima drugih nacija, pre svega Hrvata, Albanaca i Bošnjaka.

Sonja Biserko je rekla da se Srbija "još bori sa demonima prošlosti" i da se na političku scenu vraćaju akteri iz ratnih vremena.

"Srbija i dalje odbija da prihvati novu realnost na Kosovu i Bosni i Hercegovini", rekla je ona i ukazala da se teško napreduje i sa suočavanjem i s vlastitom odgovornošću za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Ona je pomenula i da se 30.000 osoba i dalje vode kao nestale kao i da Srbija omalovažava rad Haškog tribunala.

Sonja Biserko je rekla i da političke elite uglavnom svih država u regionu nastalih iz bivše SFRJ ne žele da podrže osnivanje regionalne komisije za ispitivanje činjenica o ratnim zločinima.

Autor knjige "Zloupotrebljene institucije" Dušan Bogdanović podsetio je da su u toj knjizi navedene profesionalne biografije 1.407 osoba

koje su imale važnu ulogu u vreme režima Slobodana Miloševića.

On je najavio da će uskoro biti pokrenut internet portal Javni dosije, na kom će biti objavljeni podaci iz te knjige.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić rekla je da će nakon majskih izbora i pobede Tomislava Nikolića u trci za predsednika biti još teže regionalnim mirovnim inicijativama da podstaknu kontakte političara u regionu radi pomirenja.

Ona je dodala i da je skeptična u pogledu mogućnosti za susret Nikolića sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

"Teško je očekivati da REKOM dobije podršku Nikolić kad je on bio akter rata", rekla je Kisićeva.

Gordana Igrić iz BIRN-a kazala je da se u medijima sve više marginalizuju teme o ratnim zločinima i da mediji i zbog teške ekonomske situacije ne mogu da odvoje ljude koji bi specijalno pratili baš tu temu, koja je složena i zahtevna.

Cilj okruglog stola, koji je organizovao Helsinški odbor za ljudska prava, jeste da se porekne javna debata o devedesetim godinama.

Na okruglom stolu su učestvovali i predstavnica Žena u crnom Staša Zajović, Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju i Žarko Marković iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Marković je podsetio da je još na snazi vladina uredba o pomoći haškim optuženicima i naknadama za njihove porodice koje ih posećuju.

Današnji okrugli sto je početak jednog od mnogih na kojima će se govoriti o problemima društva u Srbiji zbog nedavne prošlosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biserko: Nova koalicija sprovodi politiku revanšizma

Izvor: Press, 13.Nov.2012

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko optužila je danas novu vladajuću koaliciju da sprovodi politiku revanšizma i onemogućava suočavanje sa nedavnom prošlošću odnosno zlocinima učinjenim u ime srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije..."Na delu je organizovana amnezija...

Nastavak na Press...

Ignorantski stav Srbije prema ratnom nasleđu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Nov.2012

Dolaskom novih vlasti, više od 20 godina od sukoba na prostoru bivše SFRJ, proces suočavanja Srbije sa prošlošću će biti otežan, saglaslili su se učesnici javne debate o aktuelnim problemima u Srbiji organizovane u beogradskom Medija centru.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.