Vlada sprema novu politiku prema dijaspori

Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada sprema novu politiku prema dijaspori

Ministar za dijasporu Srđan Srećković najavio početak nove, odgovornije politike prema dijaspori. Vlada očekuje da dijaspora u budućnosti značajno doprinese ekonomskom razvoju Srbije.

Očekujem da Skupština Srbije vrlo brzo usvoji Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, izjavio je ministar za dijasporu Srđan Srećković u intervjuu Fonetu i ocenio da će to biti formalni početak nove, suštinski promenjene, odgovornije i dugoročne politike prema rasejanju.

"Država >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbija, koja teži da bude moderna i civilizovana zemlja, mora da vodi računa o tri miliona naših ljudi koji žive rasuti po celom svetu i koji imaju ogroman ekonomski potencijal", istakao je Srećković.

Ministar smatra da su ti kapaciteti nedovoljno korišćeni i očekuje da dijaspora u budućnosti značajno doprinese demokratskom i ekonomskom razvoju Srbije, ali i da matica pokaže da "želi da bude simbol jedinstva Srbije i svih naših ljudi, ma gde oni živeli".

Srećković je uveren da će biti uspešno formirana i Skupština dijaspore i Srba u regionu.

Ministar za dijasporu predviđa da će ta skupština biti simbol jedinstva matice sa ljudima u rasejanju, "a s druge strane svih naših državljana, bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost koji žive u celom svetu i svih pripadnika srpskog naroda koji državu Srbiju doživljavaju kao matičnu".

Predsednik Srbije učestvuje u radu Skupštine

"Mislim da je vrlo značajno što će u radu Skupštine učestvovati i predsednik Republike, kao simbol jedinstva, i očekujem da Skupština bude nosilac i temelj te nove politike koja ne sme da zavisi od političkih stranaka, niti sastava izvršne vlasti", naglasio je Srećković.

Prema rečima Srećkovića, pitanje odnosa prema dijaspori i Srbima u regionu jedna je od onih tačaka oko kojih može da se nađe široki konsenzus među svim političkim strankama.

Srbija ima potencijal da bude ekonomski lider u regionu, što podrazumeva da bude lider i u razvoju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, istakao je Srećković.

Prema oceni Srećkovića, to podrazumeva i pomoć srpskom nacionalnom korpusu u ostvarivanju njegovih međunarodnim standardima zagarantovanih prava.

"Ovim Zakonom predviđeno je i konstituisanje Saveta za Srbe u regionu, na čijem čelu će se takođe nalaziti predsednik Republike", precizirao je Srećković, koji je uveren da će "Zakon doprineti i poboljšanju odnosa između država u regionu, ali i poboljšanju položaja srpskog naroda u njima".

Srećković smatra da se u velikom broju zemalja, "na ovaj ili onaj način, ne poštuju prava srpskog naroda" i napominje da su sve te zemlje članice Evropske unije, ili su na putu da to postanu.

Budući da je poštovanje manjinskih prava standard EU koji se podrazumeva, Srećković je optimista da će i u tom pogledu doći do pozitvinih promena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.