Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada priznala manjak

Banjaluka - Republički budžet za 2009. biće u deficitu, a nećemo ni ostvariti rast bruto društvenog proizvoda kao što smo planirali, potvrdio je juče ministar finansija RS Aleksandar Džombić, ali nije rekao koliki će deficit biti. Ministar je to rekao u Narodnoj skupštini odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba SDS Borislava Bojića o punjenju budžeta RS.

Ekonomskom politikom RS za 2009, koju je usvojila NSRS na predlog Vlade, definisan je primarni suficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budžeta od 1,5 odsto BDP koji će biti iskorišćen za otplatu nasleđenih i unutrašnjih dugova. Međutim, situacija je suprotna - Vlada unutrašnji dug tokom godine isplaćuje novcem od privatizacije zbog nedovoljnih budžetskih prihoda. Ekonomskom politikom bilo je predviđeno da će BDP zabeležiti rast za čak 6,4 odsto. Po najavama iz Centralne banke, BDP u BiH tokom 2009. beleži pad od tri odsto.

Ministar finansija RS tvrdi da je razlog lošeg punjenja budžeta i ostalih makroekonomskih pokazatelja uticaj svetske ekonomske krize i zbog čega je „nemoguće ostvariti zacrtani cilj o ostvarenju suficita, kao i stopu privrednog rasta koju je planirala u Ekonomskoj politici.

„To se odrazilo i na realan sektor prvenstveno kroz smanjenje prihoda od indirektnih poreza, dok je prikupljanje direktnih poreza išlo na zadovoljavajućem nivou", naveo je Džombić.

On je istakao da je zbog toga Vlada RS pristupila rebalansu budžeta, koji je NSRS usvojila, tvrdeći da je trenutno punjenje budžeta „na zadovoljavajućem nivou".

Šef poslaničkog kluba SDS Borislav Bojić pozvao je Džombića da, „zbog neispunjenih obaveza Vlade RS", odmah podnese neopozivu ostavku.

Narodni poslanici nisu prihvatili nijedan zahtev opozicije da se u dnevni red zasedanja uvrste nekoliko tačaka. U SDS su tražili da se uvrsti njihov predlog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine i izveštaj o radu Komisije za reviziju privatizacije, a SRS izveštaj Vlade o privatizaciji u RK „Boska" i Tvornica alata Trebinje. Tražili su i informaciju MUP i tužilaštava o provedenim merama u vezi sa negativnim nalazima revizije RS"

Bez informacija o odštetnom zahtevu ČEZ

Pomoćnik ministra industrije i energetike Ljubo Glamočić nije mogao da odgovori na pitanje poslanika PDP Aleksandra Golijanina koliko je odštetni zahtev ČEZ u vezi sa projektom RiTE „Gacko". „U javnosti se spekuliše da se radi o 100 miliona evra. Mislim vas da NSRS redovno informišete o postupku pred sudom", naveo je Golijanin. Poslanik SRS Milanko Mihajlica zatražio je od Vlade da mu pismeno odgovore koliko je u protekle tri godine kupljeno automobila, aviona i helikoptera za potrebe voznog i „vazduhoplovnog" parka Vlade RS i koliko je novca potrošeno za to.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džombić: Zbog efekta krize nema suficita

Izvor: Capital.ba, 05.Nov.2009, 16:00

BANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić potvrdio je da zbog negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu Srpske Vlada RS neće ostvariti zacrtani cilj o ostvarenju suficita za 2009. godinu, kao i stopu privrednog rasta koju je planirala u Ekonomskoj politici. 'RS...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.