Vlada pomaže medijima

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada pomaže medijima

Vlada Srbije prihvatila mere za pomoć medijima tokom finansijske krize. Usvojeni i predlozi zakona o jedinstvenom biračkom spisku, zaštiti industrijskog dizajna, kao i Zaključak o usklađivanju domaćih i propisa EU.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o usvajanju mera za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize, kao i Zaključak o potrebi da se zadužbinama, fondacijama i fondovima omogući učešće na konkursima za dodelu sredstava iz budžeta Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Iz budžeta, za sufinansiranje projekata informisanja izdvojeno je 60 miliona dinara.

Jedna od mera pomoći je smanjenje naknada koje mediji plaćaju Republičkoj radiodifuznoj agenciji i RATEL-u. Lokalnim medijima naknade će biti niže do 50 odsto. Vlada najavljuje hitnu akciju gašenja divljih emitera. Najviše se očekuje od povoljnih kredita Evropske investicione banke.

"To je veoma dobra mera koja će omogućiti da u narednom periodu medijske kuće mogu da dobiju povoljne kredite koje mogu da planiraju na 15 godine sa grejs periodom i to su kamate koje su sada 6 odsto", rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.

Posebna komisija nadgledaće kako se medijima dele sredstva iz budžeta i sa kakvim projektima konkurišu. Novinarska udruženja traže da se pomogne honorarnim saradnicima, koji su zbog smanjenih tiraža i prihoda od reklama, prvi na spiskovima za otpuštanje.

"Mi smo tražili jedan fond reda veličine 200 miliona dinara iz kojeg bi se pomogli honorarni novinari koji dugo rade, a nisu zasnovali stalan radni odnos, računamo na njih 250 do 300 da se zaposle i da se iz tog fonda omogući da im isplaćuje platu bar deset meseci", kaže Nino Brajević iz UNS-a, član Radne grupe za pitanja profesije. 

"Zbog ove galopirajuće krize koja je potpuno ispraznila budžet vrlo je teško sada očekivati da će mere koje su sada već prilično zakasnile dati pravi efekat, onaj koji su mogle da daju u martu kada smo čitav taj paket sa asocijacijama formulisali", rekla je Jelka Jovanović iz NUNS-a.

Izmene Zakona o oglašavanju

U Vladi kažu da se brzo može očekivati novi paket mera pomoći, između ostalog izmene zakona o oglašavanju koji će omogućiti da se reklamiraju i neki proizvodi koji do sada nisu bili dozvoljeni.

Glavni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković skeptičan je kada je u pitanju pomoć države medijima.

"Državni intervencionizam u medijskoj sferi i kad je uzrokovan najboljim namerama dosta je opasna stvar za medije. U oblasti marketinga već imamo situaciju da su glavni oglašivači javna preduzeća, razne vladine agencije, ministarstva, to kod medija već stvara oblik zavisnosti od javnog sektora i vlade. To nije dobra pozicija za nas. Mi smo slobodni i možemo da funkcionišemo u relativno punom kapacitetu, kada ozbiljne privatne kompanije imaju interes da se oglašavaju da promovišu neke svoje akcije, ako nam vlada bude glavni oglašivač to neće valjati za javnost", rekao je Žarković.

Zbog ekonomske krize u svetu se gase mediji stari više od 100 godina. Procenjuje se da će u Americi do kraja godine zbog pada tiraža 8 od 50 najčitanijih dnevnih listova preći na internetska izdanja.

O tome, ali i povezivanju više medija, razmišljaju emiteri i u Srbiji, jer je sasvim izvesno da mnogi, uprkos kreditima i pomoći države, neće izdržati svetski finansijski udarac.

Odluke Vlade

Na današnjoj sednici Vlada je usvojila i Predlog zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Predlog zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, kao i Predlog zakona o potvrđivanju evropske Konvencije o međunarodnom transportu opasnog tereta u drumskom saobraćaju.

Usvojeni su i predlozi zakona o potvrđivanju evropskog Sporazuma o međunarodnom transportu opasnog tereta na unutrašnjim plovnim putevima, zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Kraljevine Danske o podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja.

Vlada je usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o predaji i prihvatu lica čiji je ulazak ili boravak nelegalan, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o policijskoj saradnji.

Tokom sednice usvojen je i Zaključak o potrebi davanja podrške poljoprivrednim proizvođačima za plasman pšenice roda 2009. godine, kao i za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije.

Usvojen je i Zaključak o uvođenju tabela usklađenosti domaćih propisa sa propisima Evropske unije za propise predviđene prelaznim sporazumom o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i Republike Srbije.

Vlada Srbije donela je zaključke o prihvatanju programa o rasporedu i korišćenju sredstava, za programe ostvarivanja i unapređenja socijalnih i manjinskih prava i posebnosti u 2009. godini na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao i za projekte udruženja građana radi pružanja pomoći stanovništvu na području ovih opština.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.