Vlada podržava dolazak investitora u opštine

Izvor: Prva.rs, 22.Maj.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada podržava dolazak investitora u opštine

Mihajlović je na svečanoj sednici Skupštine opštine Pećinci, koja je održana povodom Dana opštine, rekla da su Pećinci magnet za investicije i da bi bilo dobro da tako i ostane.
Najavila je da će to mesto uvek imati podršku Vlade Srbije za sve što radi, jer, kako je objasnila, njihova uprava pokazuje odgovornost i ozbiljnost.
Mihajlović, koja je i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, navela je da su Pećinci jedna od najuspešnijih opština u Srbiji, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << treba da nastave da rade kako bi bili i najbolja opština.
Ona je izrazila zadovoljstvo što Pećinci imaju ženu na čelu opštine, koja je, kako ja napomenula, jedna od deset u Srbiji na toj funkciji.
"Zbog toga mi je posebno drago što je ova opština zabeležila uspeh kakav retko koja opština ima", kazala je ministarka.
Predsednica opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički rekla je da opština danas slavi 55 godina postojanja i da je za to vreme mnogo ljudi uložilo puno truda kako bi od nerazvijene i male Pećinci postali magnet za privlačenje investitora.
Predsednik Skupštine opštine Sava Čojčić rekao je da lokalni parlament trudi da stvori ambijent za sprovođenje projekata i da se odluke mahom donose jednoglasno.
Vlast u toj opštini čini SNS, koja ima većinu odbornika u lokalnom parlamentu.
 
Nasilje nad ženama odgovornost celog društva
Mihajlović, koja je i koordinatorka vladinog tela za rodnu ravnopravnost  istakla je da celo društvo mora da se bori protiv nasilja nad ženama i da više nijedna žena u Srbiji ne sme biti ubijena u porodičnom i partnerskom nasilju.
"Suština borbe protiv nasilja nad ženama je okupljanje celog društva. Na tome moraju da rade država, vladine institucije, nevladine organizacije, mediji i da zajedno menjamo kulturološki fenomen koji postoji u Srbiji", rekla Mihajlović Tanjugu u Pećincima.
Ona je rekla da je porazno da je za samo pet meseci ove godine u Srbiji ubijeno 26 žena, a prošle godine 23.
Ministarka je dodala da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost formirano kako bi se radilo na poboljšanju i unapređenju položaja žena, a da je potrebno, između ostalog, uskladiti porodični i krivični zakon.
Kako je istakla, formirana je i radna grupa koja se bavi rešavanjem i prevencijom tog problema.
Neophodno je, kako je navela, uvesti i centralni SOS telefon za ugrožene žene i otvoriti još sigurnih kuća, ali je suština borbe protiv nasilja nad ženama okupljanje celog društva.
Mihajlović je navela i da se u prethodnom periodu povećao broj žena koje prijavljuju nasilje u porodici, ne zato što je više žena koje trpe nasilje, nego zato što su one osvešćenije i veruju da mogu da dobiju adekvatnu pomoć.
Kao primer Mihajlović je navela Sombor u kojem sistem, odnosno policija, tužilaštvo, opština i socijalne ustanove, funkcioniše.
"Zalažemo se da se u narednih godinu dana formira Koordinacioni krizni štab u kom će biti okupljene sve institucije društva koje će stalno raditi na zaštiti žena i borbi protiv nasilja", rekla je Mihajlović.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.