Vlada počela pregovore o makroekonomskoj pomoći Evropske komisije Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada počela pregovore o makroekonomskoj pomoći Evropske komisije Srbiji

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je srpska vlada počela pregovore sa Evropskom komisijom o dobijanju 400 miliona evra makroekonomske finansijske podrške.

Đelić je na skupu "Mogući odgovori na svetsku ekonomsku krizu" kazao da se Vlada u oktobru 2008. godine sa Evropskom komisijom dogovorila da, nakon što sklopi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, započne pregovore o dobijanju finansijske podrške od Evropske komisije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Time je Vlada blagovremeno reagovala na očekivani manjak poreskih prihoda zbog usporavanja privrednog rasta, dodao je on.

Operativa u poslednja tri meseca

Potpredsednik Vlade Srbije je precizirao da bi dogovor o makroekonomskoj finansijskoj podršci Evropske unije trebalo da bude operativa u poslednja tri meseca ove godine.

Tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu dogovoreno je da Svetska banka na godišnjem zasedanju u aprilu razmotri da poveća podršku Srbiji za 300 miliona dolara, od čega bi 200 miliona bilo za podršku srpskom budžetu, kazao je Đelić.

Preostali novac, naveo je, bio bi namenjen ulaganju u prosvetu i nauku.

"Srbija trenutno ima paket pomoći Svetske banke od 600 miliona dolara, od čega je 400 miliona dolara namenjenjo za Koridor 10", istakao je potprdsednik Vlade Srbije za evropske integracije.

Stabilnost privredne aktivnosti

Đelić je kazao da su mera Vlade Srbije za ublažavanje efekata svetske finansijske krize usmerene na održanje stabilnosti i privredne aktivnosti, privlačenje investicija i sprečavanje društvenog raslojavanja.

"Budžetom Srbije za 2009. godinu planirano je privlačenje 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je nešto manje nego u prošloj godini, ali veliki izazov zbog svetske krize", naglasio je on.

Đelić, koji je ranije bio u vrhu menadžmenta Meridijan banke i na čelu ogranaka Kredi agrikol banke za jugoistočnu Evropu, ocenio je i da je bankarski sistem u Srbiji stabilizovan, dodajući da je od početka ove godine štednja povećana za 100 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.