Vlada optužena: Krije broj obolelih

Izvor: B92, 07.Jun.2020, 09:36

Vlada optužena: Krije broj obolelih

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su vladu Žaira Bolsonara da "krije" tačan broj preminulih od koronavirusa.

Brazil je uklonio višemesečne podatke o broju obolelih i preminulih od koronavirusa sa vladinog sajta, nakon što je kritikovan način na koji se predsednik Žair Bolsonaro nosi sa epidemijom.

Ministarstvo je dan ranije prestalo da objavljuje ukupan broj žrtava koronavirusa u Brazilu i daje samo broj preminulih u protekla 24 sata, navodi Bi-Bi-Si, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je Bolsonaro rekao da kumulativni podaci ne daju pravu sliku stanja u zemlji.

"Autoritaran, bezosećajan i neljudski pokušaj skrivanja preminulih od kovida 19, koji se protivi etici, neće uspeti", istaklo je Nacionalno veće ministara zdravlja nakon što je jedan zvaničnik ministarstva zdravlja izrazio sumnju u službene podatke.

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju obolelih od koronavirusa, a nedavno ima najviše preminulih u jednom danu od svih ostalih nacija.

Registrovano je više od 670.000 zaraženih, a veruje se da je taj broj mnogo veći zbog nedovolnog testiranja. Brazil je na trećem mestu na svetu po broju žrtava kovida 19 sa više od 35.000 preminulih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.