Vlada odobrila otkup 300 tona mleka u prahu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada odobrila otkup 300 tona mleka u prahu

BEOGRAD - Vlada Srbije odobrila je danas Republičkoj direkciji za robne rezerve interventni otkup 300 tona mleka u prahu od mlekara u Srbiji, po otkupnoj ceni od 291,6 dinara po kilogramu, sa porezom na dodatnu vrednost, rokom plaćanja 10 dana od isporuke i uz dostavljanje kompletne dokumentacije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Istovremeno mlekare su u obavezi da nastave sa otkupom svih ponuđenih količina sirovog kravljeg mleka od primarnih proizvođača.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Interventni otkup predložili su Ministarstvo trgovine i usluga i Republička direkcija za robne rezerve, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Mleko u prahu će biti otkupljeno od mlekara koje imaju minimum dnevni prosek otkupljenog sirovog mleka od 150.000 litara, a stanje zaliha mleka u prahu uzima se na dan 17. februara 2009. godine.

Maksimalno se od mlekare može otkupiti do 100 tona, a ukoliko konkurišu mlekare iz istog sistema, otkup će biti maksimalno do 80 tona po mlekari.

Mleko u prahu će biti otkupljeno od mlekara na paritetu franko skladište mlekare, uz obavezu da vrše čuvanje, skladištenje i zanavljanje u skladu sa tehničko-tehnološkim uslovima.

Odluka je doneta zbog velike ponude kravljeg sirovog mleka primarnih proizvođača na tržištu.

Mlekare imaju velike zalihe mleka u prahu i određene mlekare su zbog visokog nivoa zaliha jednostrano otkazale ugovor o redovnom preuzimanju sirovog kravljeg mleka od primarnih proizvođača, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.