Vlada mora da odredi jasne prioritete

Izvor: RTS, 15.Jul.2012, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada mora da odredi jasne prioritete

Nova Vlada mora da ima jasne prioriteta i u prvih šest meseci da sprovede konkretne mere u unapređenju uslova poslovanja kako bi privukla još više investitora, izjavio je za RTS Džozef Lauter.

Direktor Projekata za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodnu pomoć Džozef Lauter izjavio je da nova Vlada mora u prvih šest meseci da sprovede konkretne mere u unapređenju uslova poslovanja kako bi omogućila ekonomski razvoj i privukla još više investitora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U intervjuu za RTS, Lauter je rekao da je na političarima da šalju pozitivne poruke poslovnoj zajednici, jer samo na taj način mogu da obezbede i političku i ekonomsku stabilnost i predvidljivost koja je potrebna onima koji imaju kapital. Sa Džozefom Lauterom razgovarala je Vesna Damjanić Branković.

G. Lauter, deo vašeg projekta ovde u Srbiji su i preporuke koje pripremate za novu Vladu. Koje su to prioritetne, hitne i konkretne mere koje moraju da se sprovedu kako bi se uslovi poslovanja poboljšali?

- Naša glavna preporuka jeste da se nastavi radi na boljim uslovima poslovanja, jer desetak godina unazad zna se koje su to reforme koje moraju da se sprovedu. Sada je vreme da se vlada na njih i fokusira. Kao primere naveo bih ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta koje smo naveli u našim preporukama. To su porezi koji se čak i ne nazivaju porezima, a kada ih privrednici plate zauzvrat dobijaju malo ili gotovo ništa. To donosi dosta rizika i troškove i zato očekujemo da će vlada neke od njih i da ukine. Potom kod zapošljavanja ima dosta birokratije koja je nepotrebna i koja dosta košta poslodavce, a čijim ukidanjem bi se moglo podstaći novo zapošljavanje.

Na neki način vaše preporuke oslikvaju raspoloženje investitora za nova ulaganja. Pod ovakvim uslovima mogu li se očekivati novi investitori?

- Da, jer Srbija je privukla dosta investitora uprkos tome što ima lošije uslove poslovanja u poređenju za zemljama centralne Evrope, pa čak i regiona. Ja očekujem da će se to nastaviti jer je Srbija atraktivna, ima dobru poziciju, radi na saobraćajnoj infrastrukturi i ima dobru radnu snagu. Da bi ih bilo i više, ključ je u tome da nova vlada dokaže da je ozbiljna i u poboljšanju investicione klime - da kaže šta odmah želi konkretno da uradi i da to i uradi.

Pomenuli ste klimu za investicije. U poslednje vreme čuli smo poruke političara da su banke neprijatelji ovde u Srbiji. Kako to utiče na klimu za ulaganja?

- To poslovanje čini rizičnijim, što dovodi do manje investicija i manje novih radnih mesta. Važno je da političari govore pozitivno o biznisu jer od njega zavisi ekonomski rast i nadam se ću od vlade čuti poruke koje su za biznis, a ne obrnuto. Za strane investitore važno je da vide promene i da se to pokaže delima.

A kako će vas vlada ubediti da je rešena da poboljša uslove poslovanja?

- Ono što bih ja voleo da vidim od vlade jesu jasni prioriteti onog što žele da urade i to u narednih šest meseci, u prvoj godini i kasnije u mandatu. Ako to vidimo, znaćemo da su odgovorni i možemo da računamo sa tim da će nešto konkretno i da urade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lauter: Ukinuti parafiskalne namete

Izvor: RTS, 15.Jul.2012

Nova Vlada mora da ima jasne prioriteta i u prvih šest meseci da sprovede konkretne mere u unapređenju uslova poslovanja kako bi privukla još više investitora, izjavio je za RTS Džozef Lauter...Direktor Projekata za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodnu pomoć Džozef Lauter...

Nastavak na RTS...

Nova vlada da unapredi uslove poslovanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jul.2012

Nova Vlada Srbije mora da u prvih šest meseci sprovede konkretne mere za unapređenje uslova poslovanja, da bi omogućila ekonomski razvoj i privukla više investitora, rekao je direktor Projekata za bolje uslove poslovanja američkog USAID-a, DŽozef Lauter.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.