Vlada krije koliko troši na piće i hranu o trošku države

Izvor: Blic, 01.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada krije koliko troši na piće i hranu o trošku države

Kad je Bojan Pajtić izabran za premijera vojvođanske vlade, jedan od prvih poteza bilo je ukidanje troškova za reprezentaciju, drugim rečima, zabranio je da se jede i pije na račun države. Ušteda je bila više od devet miliona dinara. Iako je pred planiranje budžeta za ovu godinu Vlada Srbije promovisala štednju, nije ukinula troškove za reprezentaciju ni ministrima ni Skupštini.



Za „Blic” su u kabinetu premijera rekli da su ovi troškovi u startu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svima smanjeni samo za 20 odsto.

Posebno je zanimljiva činjenica da u budžetu ova vrsta troškova nije jasno prikazana i da se ne vidi koliko je novca predviđeno za poslovne ručkove i večere skupštinskih i vladinih funkcionera. U Vladi Srbije su nam nezvanično rekli da ovu vrstu troškova potražimo pod stavkom „stalni trošak”, ali da ni to nije pouzdan podatak, jer svako ministarstvo autonomno odlučuje kako da troši novac koji se pojavljuje pod tim i drugim odrednicama. Uz to, ministri još imaju mogućnost da o trošku Generalnog sekretarijata, u slučajevima kad predstavljaju državu, vode strane delegacije na ručkove i večere.

Odrednica „stalni trošak” pod kojom su pojedina ministarstva dobila po nekoliko desetina ili čak stotine miliona dinara veoma je čudna, jer uz nju postoje detaljno navedene razne odrednice koje se tiču plata, putovanja, raznih nadoknada, dnevnica, planiranih materijalnih nabavki, honorara. Samo „stalni trošak” nije objašnjen i na prvi pogled deluje kao dobra prilika da se sakriju raznorazni, nejasni i nedefinisani troškovi.

I pregled troškova za reprezentaciju u Skupštini je nejasan, s obzirom na to da sve poslaničke grupe imaju pravo na reprezentaciju, kao i kabinet predsednice Skupštine. Prošle godine samo su poslaničke grupe potrošile, prema podatku navedenom u skupštinskom „Informatoru”, 2,248 miliona dinara. Iz skupštinske računice se ne vidi koliko je para dodatno naplaćeno iz kabineta predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović, ali je republičkim budžetom za ovu godinu pod stavkom „stalni trošak” predviđeno svega milion dinara, dok je pod istom odrednicom, ali za skupštinske službe predviđeno čak 101,9 miliona dinara. Đukić-Dejanović je nedavno najavila da će ova vrsta troškova biti preispitana.

- Predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić je na početku svog prvog mandata naredio da se ukine reprezentacija u svim pokrajinskim organima i već pet godina u budžetu nema para za te namene. To znači da samo u izuzetnim prilikama pokrajinski funkcioneri mogu da koriste usluge restorana koji se nalazi u zgradi Izvršnog veća - kaže za „Blic” Tomanova Makanova, pokrajinski sekretar za informisanje.

Pokušaj „Blica” da u Vladi i u kabinetu premijera dobije odgovor da li bi i srpska vlada mogla da uvede ovakvu meru štednje ostao je bez pravog odgovora. U kabinetu Mirka Cvetkovića smatraju da je za sada dovoljno učinjeno početnim smanjenjem tih troškova za 20 odsto. Nismo dobili ni odgovor na pitanje zašto u budžetu nije transparentno prikazano koliko je novca planirano za reprezentaciju bilo koje budžetske institucije.

- U vojvođanskoj vladi je mnogo lakše napraviti ovakvu uštedu jer je sve koncentrisano na jednom mestu, a kod nas su ministarstva autonomna i nemam pregled koliko se kod njih troši za reprezentaciju. Što se tiče Generalnog sekretarijata, na naš račun ide trošak za reprezentaciju premijerovog kabineta, ali i svih ministara kada vode na ručak ili večeru stranu delegaciju pred kojom predstavljaju državu. U slučajevima kad imaju goste koji dolaze na njihov poziv, trošak ide na teret ministarstva - kaže za „Blic” Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, strane delegacije u najvećem broju slučajeva idu u restorane koji pripadaju Vladi i u kojima važe dotirani cenovnici o kojima su mediji već pisali i gde se može ručati za 300 dinara po osobi. To su pre svega Klub poslanika na Senjaku, a ako protokol i vreme to dozvoljavaju, onda se putuje u Smederevo, u predratnu vilu, koja je reprezentativan objekat Vlade.

DS, SPS i DSS na čelu liste

Sve parlamentarne stranke u Skupštini, osim naprednjaka, koriste mogućnost da piju i jedu o trošku države iako su cene u skupštinskom restoranu neverovatno niske. Na osnovu podataka u „Informatoru” Skupštine vidi se da je najviše potrošila DS 455.077, zatim SPS 438.848, DSS 380.223, G17 plus 250.948 i LDP 207.073 dinara

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država ne štedi na reprezentaciji

Izvor: B92, 02.Feb.2009, 02:37

Beograd -- Iako je pred planiranje budžeta Vlada Srbije promovisala štednju, troškovi za reprezentaciju nisu ukinuti ni ministrima, ni Skupštini, piše "Blic"...Ovaj list navodi primer Vojvodine, gde je Bojan Pajtić, nakon što je izabran za premijera pokrajinske vlade, ukinuo troškove za reprezentaciju,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.