Vlada i predsjednik Jemena podnijeli ostavku

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i predsjednik Jemena podnijeli ostavku

SANA - Vlada i predsjednik Jemena Abdrabuh Mansur Hadi podnijeli su večeras ostavku usred napete situacije sa šiitskim pobunjenicima poznatim kao Huti, saopštili su jemenski zvaničnici, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ovaj potez je usljedio samo dan nakon što su vlada i Huti postigli probni mirovni sporazum u cilju okončanja višednevnih nereda, navodi Si-En-En (CNN).

Vijest o ostavci predsjednika Jemena objavljena je ubrzo nakon što je zvaničnik jemenske vlade saopštio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je premijer Kaled Mahfud Abdulah Bahah podnio ostavku, kao i cijeli njegov kabinet.

Administracija je formirana u novembru u okviru sporazuma u čijem su postizanju posredovale Ujedinjene nacije, podsjeća Bi-Bi-Si.

Naoružani Huti i dalje snažno drže pod kontrolom prestonicu Sanu i kao taoca drže pomoćnika predsjednika koga su oteli prošle nedjelje.

Oni su ranije obećali da će se povući sa ključnih položaja oko predsjedničke palate i rezidencije predsjednika Hadija, zaključuje Bi-Bi-Si.

Huti, koji čine oko 30 odsto stanovništva Jemena, prošlog septembra su zauzeli velike dijelove teritorije te države, uključujući glavni grad Sanu.

Prethodnih dana Huti su oteli šefa Hadijeve kancelarije kako bi, kako su saopštili, spriječili planirani sastanak o novom Ustavu koji predviđa podjelu zemlje na šest federalnih regiona.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.