Vlada da traži veću rudnu rentu

Izvor: B92, 03.Dec.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada da traži veću rudnu rentu"

Vlada Srbije bi nakon obustavljana projekta Južni tok trebalo da uđe u pregovore o izmeni energetskog sporazuma sa Rusijom i poveća rudnu rentu, kaže lider DS.

Bojan Pajtić rekao je u Kažiprstu da bi u izmeni sporazuma trebalo podrazumevati veću rudnu rentu, ali i tražiti veće učešće Srbije u sistemu NIS-a.

"Neće biti moguće definisati energetsku stabilnost kao kada se mislilo da će Južni tok biti izgrađen. Rudna renta je preniska i apsolutno neadekvatna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u situaciji u kojoj Južnog toka nema", rekao je Pajtić.

Kako je rekao, "od onih koji su o tom sporazumu pregovarali" čuli smo da je jedan od ključnih razloga za zaključenje sporazuma o privatizaciji NIS-a baš izgradnja Južnog toka.

Na konstataciju da su pregovarali i članovi DS, Pajtić kaže da je vlast koju je predvodio Boris Tadić bila stavljena pred svršen čin i da je definisani sporazum nasledila od vlade Vojislava Koštunice.

"Ne želim da budem advokat Tadiću, ali to je praktično bila politika svršenog čina. Ipak, Borislav Stefanović je ispregovarao socijalni program, najbolji koji je viđen u Srbiji", rekao je Pajtić.

Što se tiče Vlade Vojvodine, Pajtić kaže da ne veruje da su sve turbulencije završene.

"Videli smo metode vladajuće stranke, videli smo podmićivanja, potplaćivanja i očekuje pokušaje da se vojvođanska vlada ruši pri glasanju o budžetu. Dobro znamo da će uslediti i niz hapšenja", rekao je Pajtić.

Istakao je da će hapšenja biti "politička i tabloidna", a na pitanje odakle to zna rekao je:

"Ljudi od kojih se tako nešto nečasno traži govore o tome. Znamo da će biti političkih hapšenja, spremljena je i medijska kampanja, a cilj je da se sruši većina u vojvođanskom parlamentu."

Pajtić je rekao da je dobio garancije partnera da će glasati za budžet, ali je dodao da kao neko ko se jednom opekao ne može da govori o poverenju kao o apsolutnoj kategoriji.

"Ipak, izdajstvo dva puta za mesec dana bi bilo kontraproduktivno", rekao je Pajtić.

On je odbacio navode medija da je zvao SNS na saradnju i rekao da je poziv upućen republičkoj vlasti, a ne SNS kao stranci.

"Mi smo kao Vlada Vojvodine pozvali republičku vladu da sarađuje sa nama. To im je i ustavna obaveza, a tužno je kada nekome treba to da objašnjavam 2014. godine", rekao je Pajtić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jovičić: SNS svakodnevno ispravlja greške demokrata

Izvor: Press, 03.Dec.2014

Potpredsednik Izvršnog odbora SNS Aleksandar Jovičić, reagujući na izjavu lidera DS Bojana Pajtića o gasovodu "Južni tok" i energetskom sporazumu sa Rusijom, rekao je da naprednajci svakodnevno ispravljaju greske demokrata i da se za razliku od njih bore za interes građana i države. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.