Vlada će podržati srpske medije na KiM

Izvor: S media, 12.Nov.2009, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada će podržati srpske medije na KiM

"Vlada Srbije će svim sredstvima, uključujući i finansijska, podržati mrežu srpskih medija na Kosovu i Metiohiji", izjavio ministar za KiM Goran Bogdanović.

Bogdanović je rekao da "mislimo da u toj mreži ima posla za 100 do 130 ljudi" i da "to treba uglavnom da rade radnici Televizije Priština".

"Već smo sve dogovorili u trouglu - srpska lada, RTS, srpski mediji, u tom delu Srbije. Mislim da će od nove godine funkcionisati dogovoreni plan finansiranja i rada", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je Bogdanović.

Ministar je istakao da "ne dolazi u obzir da naše ljude u tom delu naše države ostavimo bez informisanja na srpskom jeziku" i da "ova Vlada to neće sigurno dozvoliti".

"Učinićemo sve da mediji na Kosmetu funkcionišu u interesu svih gradjana Kosova i Metohije, a pre svega Srbra i drugih nealbanaca", naveo je Bogdanović.

Medjunarodni civilni predstavnik Piter Fejt i kosovski premijer Hašim Tači izjavili su da je vreme da na Kosovu i Metohiji bude osnovan TV kanal na srpskom jeziku.

Srbima na Kosovu i Metohiji, od 1999. godine, odnosno od ulaska snaga NATO-a u tu srpsku pokrajinu, na raspolaganju su samo lokalni elektronski mediji - četiri televizije i oko 30 radio-stanica.

Medjunarodna civilna kancelarija i privremena kosovska Vlada privržene su osnivanju nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku koji će se emitovati na celom Kosovu, dodali su oni.

Fejt je rekao da je tokom prošle godine rad u medijskom sektoru pokazao da ljudi na Kosovu koji se služe srpskim jezikom žele na svom jeziku da dobiju informacije i zabavu producirane na Kosovu.

"Premijer i ja sada nameravamo da saradjujemo sa relevantnim činiocima kako bi stvorili upravljačku grupu za ovaj projekat. Tražićemo od te grupe da pripremi TV kanal koji je urednički nezavisan, ukorenjen na Kosovu i prema najvišim profesionalnim standardima", kazao je Fejt.

Tači je rekao da je nezavisan televizijski kanal na srpskom jeziku odobren na svim nivoima privremenih vlasti Pokrajine.

Kanal će, kako je rečeno, biti snažno podržan "jer je sloboda izražavanja na maternjem jeziku ustavna obaveza i neotudjivo pravo svakoga".

"I dalje sam ubedjen da će ovaj medijski projekat još više ojačati osećaj zajedništva, kao i da sve nealbanske zajednice na Kosovu - a naročito srpska zajednica - osećaju da su na svome. Spremni smo da saradjujemo sa svim zainteresovanim stranama u ovom važnom procesu i zahvalni smo na podršci", podvukao je Fejt.

Tokom pregovora u Beču o budućem statusu Kosova i Metohije, 2007. godine, Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije uputili su pregovaračkim stranama aneks o tome šta je sve srpskoj medijskoj zajednici neoophodno u južnoj srpskoj pokrajini.

Tražila se radio-televizija, agencija, dnevne novine, pristup biblioteci, arhivi RTV Priština. Od svega toga, ostala je formulacija da "Kosovo mora obezbediti jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji pokriva celu teritoriju".

Prištinske vlasti pokušavaju da tu obavezu, koju im je nametnula medjunarodna zajednica, pretvore u pokretanje drugog kanala javnog servisa (RTK 2), što Srbi ne prihvataju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.