Vlada Srbije usvojila predlog: Strategija za prevenciju i zaštitu dece od internet nasilja

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2020, 15:59

Vlada Srbije usvojila predlog: Strategija za prevenciju i zaštitu dece od internet nasilja

Internet nasilje će se suzbijati, a institucijski kapaciteti koji se bore protiv toga će se podići na viši nivo.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu čiji je cilj zaštita najmlađih u onlajn okruženju do sada je imao više od 16,5 hiljada poziva, upita i onlajn prijava i 3.055 formiranih predmeta, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Inače, Nacionalni kontakt centar uspostavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Ministarstvo početkom 2017. godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Matić je izjavila da je Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja potvrda da je Vlada Srbije odlučna u odgovoru na nasilje nad najmlađima.

- Posebno je značajno što je taj dokument prepoznao digitalni prostor kao novi realan kontekst u kojem su deca izložena nasilju i rizicima za njihovu bezbednost, socijalnu sigurnost i zdravlje - kazala je Matić i dodala da je institucionalna podrška ključna za jačanje bezbednosti dece na internetu.

Inače, Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period do 2023. godine sa Akcionim planom za ovu i sledeću godinu usvojila je Vlada Srbije 21. maja.

Matić je istakla da je Nacionalni kontakt centar institucionalni mehanizam koji deluje preventivno, savetodavno i reaguje na prijave u saradnji sa drugim nadležnim institucijama kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centri za socijalni rad i Domovi zdravlja.

- Usvajanje Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja svakako će doprineti da digitalno nasilje bude dodatno suzbijano, uporedo sa podizanjem kapaciteta institucija da reaguju blagovremeno i efikasno - izjavila je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Pošta nije povećala cene međunarodne dostave, promene troškova usled pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 11:58

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da tokom ove godine nije bilo promene cenovnika međunarodnog poštanskog saobraćaja od strane javnog poštanskog operatora, JP "Pošta Srbije", a povodom plasiranja različitih informacija u javnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.