Vlada Srbije pomoći će u realizaciji prioritetnih projekata Srba u Mađarskoj

Izvor: RTS, 12.Feb.2020, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije pomoći će u realizaciji prioritetnih projekata Srba u Mađarskoj

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj o načinima za unapređenje položaja srpske manjine u toj zemlji, istakavši da će Vlada Srbije pomoći u realizaciji prioritetnih projekata, ali i na prevazilaženju birokratskih prepreka kako bi već odobrena sredstava mađarske vlade za projekte od izuzetnog značaja za naš narod mogla da budu iskorišćena.
Sagovornici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su premijerki Brnabić preneli da je politički status Srba u Mađarskoj u ovom trenutku na istorijskom maksimumu, a da i dalje ima prostora za napredovanje kroz rad Mešovite međuvladine komisije.

Predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj ukazali su da je veoma važno da učenici dobiju udžbenike na srpskom jeziku i ćirilici, geografske i istorijske atlase i bukvare i da bi takva pomoć matice bila od izuzetnog značaja.
Posebno je naglašeno da bi pomoć Srbije bila dragocena ukoliko bi se obezbedila nedostajuća sredstva za proširenje obrazovnog centra "Nikola Tesla" u Budimpešti, za kupovinu zgrade za školski internat, jer je to stecište srpskih đaka uz celog regiona, ne samo Mađarske.
Među prioritetima je i škola u Segedinu, grada koji slovi za svetovni centar srpske zajednice, a za čiju izgradnju su obezbeđena sredstva. 
Premijerka Brnabić je sagovornicima poručila da će Vlada Srbije preduzeti konkretne korake kako bi se realizacija započetih projekata privela kraju, škola u Segedinu dobila pravni status instituta od javnog značaja i intenzivirao rad Međuvladine mešovite komisije. 
Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor i delegat i portparol srpska nacionalnosti u Parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov i direktorka srpskog obdaništa, osnovne škole, gimnazije i kolegijuma "Nikola Tesla" u Budimpešti Jovana Lastić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kako unaprediti položaj srpske manjine u Mađarskoj?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2020

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj o načinima za unapređenje položaja srpske manjine u toj zemlji, istakavši da će Vlada Srbije pomoći u realizaciji proritetnih projekata, ali i na prevazilaženju biroktratskih prepreka kako bi već odobrena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.