Vlada Srbije od danas koristi naziv Severna Makedonija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije od danas koristi naziv Severna Makedonija

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odlučila da će u budućoj komunikaciji sa zvaničnim Skopljem koristiti naziv Republike Severna Makedonija ili skraćeni naziv Severna Makedonija.

Vlada je danas usvojila Zaključak o korišćenju naziva Republika Severna Makedonija, na osnovu obaveštenja vlade ove zemlje svim članicama Ujedinjenih nacija o promeni imena.

S obzirom na to da Srbija ima dobre i razvijene odnose sa tom susednom zemljom, a da je promena imena sprovedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na pravno validan način, Vlada je konstatovala promenu imena i u budućoj komunikaciji koristiće naziv Republike Severna Makedonija ili skraćeni naziv Severna Makedonija, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

Članstvom u Azijskoj infrastr. banci do povoljnih kredita

Vlada Srbije je danas usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, koja trenutno ima 93 države članice.

Među njima su i zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Srbiji će učlanjenjem u ovu organizaciju biti omogućen pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

U decembru prošle godine bord guvernera Azijske banke za investicije u infrastrukturu (AIIB) sa sedištem u Pekingu odobrio je zahtev za prijem Srbije u članstvo.

Bord guvernera AIIB odobrio je prijave za članstvo za ukupno šest zemalja - Srbiju, Alžir, Ganu, Libiju, Maroko i Togo, čime je ukupan broj članica dostigao 93 zemlje.

Ovih šest članica će se zvanično pridružiti AIIB-u kada završe potrebne procedure u svojim zemljama i deponuju prvu ratu kapitala kod banke.

Novim članicama će biti dodeljene akcije postojećeg paketa neraspoređenih akcija AIIB-a.

Članstvo u AIIB-u je za tri godine povećano sa 57 država-osnivača na 93 članice sa gotovo svih kontinenata.

Povelju o osnivanju AIIB je potpisalo 57 zemalja pre nego što je banka zvanično krenula s radom u januaru 2016. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.