Vlada Srbije ne planira da zabrani telefon „blekberi

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije ne planira da zabrani telefon „blekberi"

Vlada Srbije zasad ne razmatra da zabrani upotrebu mobilnih telefona „blekberi", po ugledu na Evropsku komisiju koja je to svojim službenicima onemogućila iz bezbednosnih razloga. Evropska komisija zabranila je nedavno svojim zaposlenima da koriste „blekberi" mobilne iz razloga bezbednosti
Zabrana „blekberija" traži se zato što države preko mobilnih operatera ne mogu da kontrolišu sadržaje mejlova i poruka koje se šalju preko ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << uređaja zato što su one šifrovane i idu preko posebnih servera u Britaniji i Kanadi. Evropska komisija zabranila je da bilo ko od 33.000 zaposlenih koristi „blekberi", Saudijska Arabija, u kojoj ima 700.000 korisnika „blekberija", planira blokadu glavnih usluga, a slično nameravaju i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Matić: Za sada nema zabrane
Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kaže za Press da Vlada Srbije nije razmatrala da zabrani upotrebu „blekberija" svojim službenicima.
- Po pitanju zaštite privatnosti i mogućnosti za sprovođenje ovlašćenog nadzora komunikacija, domaći operatori imaju obavezu da pružaju usluge elektronskih komunikacija u skladu sa domaćim zakonima. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo nema saznanja o tome da je dosad bilo ikakvih problema, niti kršenja naših zakona - kaže Matićeva.
Prema usvojenom zakonu o elektronskim komunikacijama koji je u Srbiji izazvao velike kontroverze, predviđeno je da tajne službe mogu da pregledaju SMS komunikaciju i listinge građana u periodu od godinu dana.
U Srbiji danas oko 12.000 građana koristi ovaj telefon, koji je poznat po tome što preko njega možete dobijati mejlove, ali i komunicirati sa drugim korisnicima „blekberija" preko posebnog servisa koji je besplatan i koji se ne može kontrolisati. Od ministara „blekberi" koristi samo ministarka pravde Snežana Malović, dok ga potpredsednik Božidar Đelić koristi samo dok je u inostranstvu. Ali, ogroman broj prvih saradnika ministara, premijera i predsednika Srbije koristi „blekberi". Gotovo svi direktori u Srbiji koriste ovaj telefon, koji i važi za „biznis mobilni".
Direktor Direkcije za komercijalne poslove „Telekoma" Vladimir Lučić kaže da MTS trenutno ima 5.200 pretplatnika koji koriste „blekberi", što je oko 40 odsto tržišnog učešća u Srbiji.
- Problem koji pojedine države ili institucije vide kod „blekberija" verovatno leži u činjenici da se poruke razmenjuju preko centralnih servera, na primer u Velikoj Britaniji. Takođe, sve poruke su kodovane, što omogućava da korisnici „povuku" mejlove koji su veličine i po više megabajta - kaže Lučić.

Bezbednost je važna
On napominje da se u savremenim tehnologijama podaci sve više čuvaju na serverima van matičnih zemalja.
- U takvim komunikacijama, njihova sigurnost postaje sve bitnije pitanje. Određene zemlje brine poteškoća u presretanju poruka putem „mesidžing sistema", koji se sve više koristi kao način komunikacije i u kriminalnim i terorističkim krugovima. Ali nove tehnologije ne mogu da se zaustavljaju administrativnim merama i zato ne očekujem da će se slične zabrane uvesti u Srbiji - kaže Lučić.
S druge strane, asistent na Fakultetu za bezbednost Goran Mandić smatra da bi Vlada Srbije trebalo da primeni iste mere kao Evropska komisija.
- Onaj ko ima informacije taj i vlada. Zbog toga mora da ih zaštiti, što nije u mogućnosti kad je reč o „blekberi" telefonima, koji informacije razmenjuju preko servera u inostranstvu - kaže Mandić.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Srpske službe se ne plaše "blekberija"

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2010, 12:07

Vlada Srbije zasad ne razmatra da zabrani upotrebu mobilnih telefona "blekberi", po ugledu na Evropsku komisiju koja je to svojim službenicima onemogućila iz bezbednosnih razloga. Evropska komisija zabranila je nedavno svojim zaposlenima da koriste "blekberi" mobilne telefone jer preko njih mogu da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.