Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2020, 16:24

Vlada Srbije: Testova ima dovoljno

Vlada Srbije saopštila je da na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama, te da "svaka priča o nedostatku testova ne odgovara istini".

Vlada navodi da je Srbija ubedljivo najbolja u regionu po broju testiranih građana i da se pri testiranju poštuje važeći protokol.

U saopštenju Vlade stoji da je u prethodnih nedelju dana, u Srbiji ukupno testirano 50.797 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << građana i navodi da je to skoro tri puta više nego u Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji i Hrvatskoj zajedno.

"Takođe, u testiranju na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih sedam dana na 100.000 građana testirano njih 730. Iza nas su, između ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje", saopštila je Vlada.

U saopštenju se ponavlja da se građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test, a tek nakon toga uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test.

"Shodno protokolu, osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe", saopšteno je iz Vlade uz napomenu da se isti princip primenjuje na teritoriji cele Srbije.

Dodaje se da Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut svakog jutra sa svim zavodima za javno zdravlje u zemlji proverava kakve su njihove potrebe za tekući dan i dnevno ih snabdeva dodatnim testovima, ukoliko za tim ima potrebe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.