Vlada SAD ponovo spasava AIG

Izvor: RTS, 02.Mar.2009, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada SAD ponovo spasava AIG

Najpoznatija američka osiguravajuća kompanija AIG zabeležila je gubitak od 61 milijarde dolara u četvrtom kvartalu prošle godine, najveći u istoriji te kompanije. Kompanija će ustupiti vladi SAD akcije u dve svoje najveće podružnice da bi dobila finansijsku pomoć od 30 milijardi dolara.

Osiguravajuća kompanija Američka međunarodna grupacija" AIG zabeležila je najveći gubitak od kada posluje.

Ta, nekada najveća osiguravajuća kompanija, ostvarila je gubitak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u četvrtom kvartalu prošle godine od 61 milijarde dolara, saopštila je kompanija. U istom periodu prošle godine taj gubitak je iznosio 5,29 milijardi.

AIG je pristala je da ustupi vladi SAD akcije u svoje dve najveće filijale, da bi zauzvrat dobila finansijsku pomoć od 30 milijardi dolara.

AIG je prošle jeseni dospela na ivicu bankrotstva, zbog oštre krize na američkom hipotekarnom tržištu, piše agencija "Blumberg".

Federalna banka rezervi Njujorka, filijala Uprave federalnih rezervi SAD (FED), otvorila je tada osiguravajućoj kompaniji kreditnu liniju od 85 milijardi dolara, a zatim je proširila s dodatnih 37,8 milijardi dolara, u zamenu za hartije od vrednosti investicione klase.

Kao garanciju za vraćanje kredita, AIG je pristala da državi ustupi pravo na pribavljanje 79,9 odsto udela u njenom kapitalu. Kasnije je FED izmenio uslove odobravanja tog kredita, osetno smanjivši visinu oba zajma, dok je rok otplate produžio sa dve, na pet godina.

AIG se, inače, suočila sa mogućnošću brzog bankrota kada su razne američke firme, uključujući i banke, krajem prošlog leta ispostavile toj osiguravajućoj kompaniji zahteve za isplatu štete zbog poslovanja sa lošim hartijama od vrednosti, koja premašuje sumu od 300 milijardi dolara.

Spas globalnog finansijskog sistema od kolapsa 

Profesor menadžmenta iz Biznis škole u Baltimoru Filp Fan smatra da je obimna pomoć koju vlada SAD već mesecima pruža AIG-u i drugim domaćim firmama u ozbiljnim problemima usmerena ne samo na spasavanje domaćeg, već i globalnog fiansijskog sistema od potpunog kolapsa, prenosi "Blumberg".

Američki ministar finansija Timoti Gajtner i predsednik Feda Ben Bernanke zaključili su da je najnoviji spasonosni paket za AIG najmanja cena koja se može platiti da bi se izbegao potpuni krah te komapnije, izjavio je za Blumberg jedan neimenovani izvor iz posrnule firme.

Izvori unutar AIG su takođe potvrdili da kompanija, u cilju poboljšanja sadašnjeg nezavidnog finansijskog položaja, namerava da proda 19,9 odsto svojih akcija privatnim investitorima u toku narednih 12 meseci.

Veliki problem u realizaciji tog posla mogao bi, međutim, da bude i to što su akcije AIG od septembra prošle godine pojeftinile "zastrašujućih" 90 odsto.

Koliko je situacija na američkom sektoru osiguranja teška govori i činjenica da su najveće kompanije iz te branše u proteklih 26 meseci otpisale loša potraživanja u vrednosti 150 milijardi dolara, a da sredstva AIG obuhvataju oko trećine te sume.

Najnoviji plan američke vlade za spasavanje posrnule osiguravajuće kompanije trebalo bi da odobri i Komitet za bankarstvo američkog Senata koji će o tome raspravljati u četvrtak.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.