Vlada RS preispituje izveštaj o Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2010, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada RS preispituje izveštaj o Srebrenici

BANJA LUKA - Vlada Republike Srpske danas je od Centra RS za istraživanje ratnih zločina zatražila da u roku od sedam dana sačini informaciju o izveštaju koji je sačinila Komisija za Srebrenicu, u kome je navedeno da je tokom rata u BiH oko osam hiljada Bošnjaka nestalo na tom području.

Vlada je ovu informaciju zatražila na osnovu tvrdnji pojedinih nevladinih organizacija da se 500 osoba nalazi na spisku nestalih u Srebrenici, ali se naknadno utvrdilo da su živi, rekla je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šef vladinog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

Beograd nije proučio podatke IDC-a

Zvaničnici Republike Srpske i nevladine organizacije u srpskom entitetu BiH uvereni su da je Beograd morao da sagleda podatke, koje je izneo Mirsad Tokača, pre upuštanja u ocenu događaja u Srebrenici, jer su na njih ukazivali i brojni srpski istraživači.

Janko Velimirović kaže da se Narodna skupština Srbije očigledno nije rukovodila podacima koje su izneli Tokača i drugi pre njega, ali ni brojnim drugim činjenicama koje osporavaju „zvaničnu verziju" srebreničkih događaja.

"Direktor IDC-a Mirsad Tokača je čovek koji prilično ozbiljno prilazi poslu kojim se bavi i stalno dolazi do podataka koje smo mi još ranije iznosili. Naravno, mnogo je interesantnije za medije u regionu kada te podatke i cifre iznosi Bošnjak. Očigledno je da Tokača zbog toga smeta mnogima u Federaciji, jer izbija brojne argumente bošnjačkim političarima koji su bazirani na nekim starim i iskrivljenim podacima. Nažalost, čini mi se da se i Skupština Srbije poslužila upravo tim iskrivljenim podacima kada se upustila u usvajanje Deklaracije", kaže Velimirović.

Tokača: Podaci o 500 živih Srebreničana

Ona je kazala da je Vlada danas razmatrala izveštaj o radu za ovu i plan rada za narednu godinu Centra za istraživanje ratnih zločina.

Prema njenim rečima, Centar za istraživanje ratnih zločina pomenutu informaciju treba da dostavi Vladi, kako bi bila razmatrana na narednoj sednici.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva Mirsad Tokača saopštio je prošle sedmice da su tokom istraživanja došli do podatka o 500 živih Srebreničana, koji su po raznim listama bili evidentirani kao nestali u Srebrenici, te o 70 osoba koje su sahranjene u Memorijalnom centru Potočari, a koje nisu stradale u Srebrenici.

Komisija za Srebrenicu imala je mandat da ispita događaje u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a s podacima su izašli krajem oktobra 2004. godine.

Podatke o stradanju 7.779 žrtava tada je prihvatio visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je naložio formiranje ove komisije, što je bila i obaveza Vlade RS na osnovu odluke Doma za ljudska prava.

Pritiscima do naručene "istine"

Nakon snažnih pritisaka visokog predstavnika Pedija Ešdauna, sredinom decembra 2003. godine formirana je Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, čija dva člana je imenovao Ešdaun (Smaila Čekića i Gordona Bakona), a u čijem radu su u svojstvu posmatrača učestvovali i predstavnici OHR i Tužilaštva Haškog tribunala.

Komisija je trebalo da završi posao u roku od šest meseci. Međutim, njen preliminarni Izveštaj od 14. april 2004. godine, zasnovan na činjenicama, ponovo je razbesneo Ešdauna koji je prihvatao samo „naručenu istinu“. Njegov bič osetio je Dejan Miletić koga je smenio sa funkcije šefa Sekretarijata Vlade RS za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu i istraživanje ratnih zločina.

Ešdaun je Miletića optužio da "Izveštaj predstavlja katalog opstruktivnog ponašanja od strane određenih funkcionera RS, čija je opstrukcija suštinski onemogućila Komisiju da obavi zadatak prikupljanja ključnih informacija".

Odmah potom, u ekspresno kratkom roku, sredinom juna 2004. godine, Komisija je izašla je sa spiskom od 7.779 nestalih Bošnjaka u julu 1995. godine.

Velimirović: FBiH ima spisak preživelih u Srebrenici

Janko Velimirović, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina smatra da Federacija BiH, uz pomoć nekih međunarodnih organizacija, svesno manipuliše podacima i spiskovima nestalih Bošnjaka u Srebrenici, jer ne želi javnosti da pokaže spisak preživelih Srebreničana.

"Federalna komisija za traženje nestalih lica, kojom je rukovodio Amor Mašović, nije želela bivšoj Komisiji Vlade RS za Srebrenicu da dostavi svoje podatke o nestalim Bošnjacima u Srebrenici", rekao je Velimirović za Srnu, ističući da je u vreme srebreničkih događaja rađen spisak preživelih u Srebrenici na kojem su navedena njihova imena i prezimena.

Velimirović je rekao da Federacija BiH svesno krije od javnosti taj spisak, jer bi razotkrio mnogo toga šta se stvarno dešavalo u Srebrenici i pokazao daleko manji broj stradalih Bošnjaka od onog kojim se trenutno u javnosti operiše.

Velimirović je rekao da Centar čuva dokumentaciju bivše Komisije za Srebrenicu Vlade RS, koja je od velikog značaja za dalji nastavak istraživanja događaja u i oko Srebrenice u julu 1995. godine i tokom proteklog rata.

On je podsjetio da je Izveštaj komisije za Srebrenicu zloupotrebljen, jer u ovom dokumentu nigde ne stoji da je reč o broju ubijenih ili poginulih, već se konstatuje da se radi o imenima lica koja su porodice prijavile kao nestale.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.