Vlada Italije odobrila reformu sporog krivičnog pravosuđa

Izvor: B92, 04.Avg.2022, 23:36

Vlada Italije odobrila reformu sporog krivičnog pravosuđa

Odlazeća vlada Italije odobrila je danas uredbu o reformi sporog sistema krivičnog pravosuđa.

Na taj način je otvorili put širim reformama neophodnim za održavanje protoka sredstava Evropske unije, javlja Rojters.

Kašnjenja u sudskim sporovima smatraju se razlogom odvraćanja stranih ulaganja, podrivanjem poverenja u pravni sistem i velikim kočenjem rasta treće najveće ekonomije evrozone, navodi britanska agencija

Evropska komisija je deo od svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 200 milijardi evra za oporavak od pandemije za Italiju uslovila smanjenjem dužine suđenja za 25 odsto tokom pet godina u krivičnim predmetima i za 40 odsto u građanskim.

Rojters navodi da se reformom, verovatno najkontroverznijom u 18-mesečnoj vlasti premijera Marija Dragija, predlaže da se suđenja, ukoliko premaše trajanje koje im je određeno, ponište bez izricanja presude.

Kritičari kažu da će to omogućiti hiljadama kriminalaca da pobegnu pravdi, ali ministarka pravde Marta Kartabija ističe da reforma predviđa angažovanje 15.000 službenika kako bi bio olakšan posao sudija i pojednostavljene neke procedure.

Kartabija je navela da reforma predviđa i procedure kojima bi se podsticalo postizanje dogovora o krivici, čime bi se izbeglo da mnogi slučajevi uopšte završe na sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OTVOREN PUT ŠIRIM PROMENAMA Vlada Italije odobrila reformu sporog krivičnog pravosuđa

Izvor: Blic, 05.Avg.2022, 00:07

Odlazeća vlada Italije odobrila je danas uredbu o reformi sporog sistema krivičnog pravosuđa, i tako otvorili put širim reformama neophodnim za održavanje protoka sredstava Evropske unije, javlja Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.