Vlada DS ima sigurnih 127 poslanika

Izvor: Blic, 06.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada DS ima sigurnih 127 poslanika

Stranke koje čine koaliciju SPS-PUPS-JS najkasnije do nedelje uveče odlučiće kakav će odgovor dati na analizu tima DSS o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o nastavku daljih pregovora sa narodnjacima i radikalima. Ovo je za „Blic" juče rekao lider JS Dragan Marković i ponovio da će stav njihove koalicije o pregovorima biti jedinstven, kao i da ostaje pri zahtevu da koalicija SPS-PUPS-JS prekine pregovore sa SRS i narodnjacima. On je poručio da „neće da mu Vojislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Koštunica opet bude premijer, posle izgubljene Jugoslavije i Kosova".



U vrhu Demokratske stranke, kako je „Blicu" rekao pouzdani izvor, računaju da će zvaničan dogovor o vladi sa koalicijom oko SPS biti postignut već sledeće nedelje. U DS kažu da imaju većinu od sigurnih 127 poslanika u ovom trenutku i da ona izgleda ovako: 102 poslanika Koalicije „Za evropsku Srbiju", dvadeset poslanika SPS-PUPS-JS, četiri poslanika Mađarske koalicije i jedan mandat Albanske liste iz Preševa.

Ovoj većini će se najverovatnije prikloniti i dva poslanika Bošnjačke liste za Sandžak. Oni ovih dana nisu uključeni u dogovore o formiranju vlade, ali su još pre desetak dana naglasili da će podržati proevropsku većinu, jer kao manjina očekuju učešće u vlasti. Inače, Bošnjaci su u Turskoj dali obećanje da neće prelomiti u korist vlade radikala i narodnjaka.

Zbog svega toga narodnjaci i radikali u sabiranju poslanika na koje mogu da računaju uspevaju da dođu samo do broja 125, što je nedovoljno za formiranje vlade. Njihova računica izgleda ovako: SRS 78 i narodnjačka koalicija sa 30 mandata daju 108, a zajedno sa 17 mandata SPS i PUPS čini 125 poslanika. Narodnjaci i radikali i dalje računaju na poslanike SPS i PUPS jer njihovi predstavnici nisu do sada javno imali nikakve primedbe na formiranje vlade sa SRS i DSS. Ekspertski tim DSS još radi analizu realne izvodljivosti socijalnih zahteva partije penzionera i zato se predsednik PUPS još nije izjašnjavao o nastavku započetih pregovora.

Predstavnici trojne koalicije oko socijalista nisu do sada ostavili mogućnost da se ova koalicija rasloji i u svim svojim izjavama potenciraju da su jedinstveni. Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da nijedan od njenih koalicionih partnera ne može da donosi separatne odluke o saradnji sa drugim strankama.

- Moguće je da svi imamo svoj politički stav. Moguće je i da neko ne podrži određenu odluku. Ali nije moguće da neko bez SPS pravi neku drugu koaliciju - rekao je Dačić za Radio „Dojče vele".

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je juče da je za Srbiju veoma loše da neko ko ima tri mandata diktira pregovore o formiranju vlade.

- Ako neko ko ima tri poslanika može da diktira s kim će da se dogovora i pregovara o vladi, to je velika moć, ali u to ne verujem i smatram da će razgovori narodnjačke koalicije, radikala i socijalista biti nastavljeni - rekao je Ilić novinarima, komentarišući izjavu lidera Jedinstvene Srbije da je njegova stranka za vladu sa DS.

Ilić je ocenio da pojedini mediji vode prljavu kampanju protiv njega i negirao nezvanične navode u medijima da je razgovarao sa predstavnicima DS o novoj vladi.

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić pozvao je juče na hitno formiranje socijalno odgovorne vlade i izrazio nadu da će ona biti i formirana do kraja ovog meseca.

- Samo takva, socijalno odgovorna vlada, koja će ubrzano implementirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otvoriće perspektive za sve naše građane, od najmlađih do penzionera. Neophodna nam je što pre stabilna vlada i nadam se da ćemo je dobiti do kraja juna - istakao je Tadić u intervjuu Tanjugu i ukazao na to da je svakom ko želi da ovaj narod ima budućnost i perspektivu posle opredeljenja DSS za poništenje SSP jasno da sa radikalima i narodnjacima nema šta da traži.

On je rekao da je pitanje mogućnosti povratka DSS na evropski put vrlo ozbiljno i ukazao na to da se to pitanje „nametnulo onog trenutka kada je lider DSS Koštunica svog novog koalicionog partnera potražio u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala".

Kada razgovore o vladi započne sa osobom koja i dalje zastupa svoje ekstremne šovinističke stavove, zagovara nasilno menjanje granica koje za posledicu može imati jedino novi rat na Balkanu, sa čovekom koji za ubice Zorana Đinđića tvrdi da su nacionalni heroji, onda to znači da mu je politički kompas ozbiljno pokvaren i da će teško ponovo naći evropski put - ocenio je Tadić i dodao da novi izbori uvek postoje kao opcija ukoliko niko ne uspe da formira skupštinsku većinu, ali da „DS neće kalkulisati s tom varijantom i iskreno će uložiti sav svoj napor da se izborna volja građana izražena 11. maja pretoči u stabilnu i socijalno odgovornu vladu".

Bošnjaci izgubili ministarstvo?

Bošnjačka lista će možda, zbog dosadašnjeg oklevanja da javno podrži vladu DS, izgubiti šansu da njen predstavnik Bajram Omeragić dobije mesto ministra za regionalni razvoj, saznaje „Blic" u krugovima bliskim pregovaračima o vladi DS. Ovo ministarstvo zatražio je Mlađan Dinkić, lider G17 plus, i predložio da ministar bude iz redova njegove stranke, konkretno Verica Kalanović, član Predsedništva ove stranke. U slučaju da se usvoji Dinkićev zahtev, Bošnjaci bi mogli da računaju na mesto državnog sekretara u ministarstvu za regionalni razvoj.

Koštunica: Penzija - to je naša stvar

Na pitanje da li će se zaista penzionisati ako DSS ode u opoziciju, Vojislav Koštunica je na jučerašnjoj konferenciji novinarima odgovorio da se radi o tezi koja dolazi iz drugih stranaka.

Varijacije na tu temu dolaze iz drugih stranaka. To je naša stvar. DSS se ne meša u to šta rade druge stranke. Mogu jednostavno da vam kažem, ma koliko nekog privlačilo nešto drugo, mene u ovom trenutku zanima samo analiza - rekao je Koštunica.

Bezuslovna podrška Mađara

Mađarska koalicija neće postavljati ultimatume, niti na druge načine uslovljavati formiranje proevropske vlade, rekao je juče funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.

Ni od jednog od naših funkcionera nećete čuti da je uspostavljanje regija preduslov za našu podršku proevropskoj vladi - rekao je Pastor, napominjući da je mađarska nacionalna zajednica životno zainteresovana za formiranje proevropske vlasti u Srbiji.

Skupština u sredu

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije zakazana je za sredu 11. jun u deset časova. Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić sednicu je zakazao posle telefonskih konsultacija sa predstavnicima izbornih lista. Konsultacije stranaka koje su dobile mandate na izborima 11. maja biće održane u ponedeljak pre podne. Rok za konstituisanje novog parlamenta ističe 19. juna. Da bi novi saziv bio konstituisan, potrebno je da se verifikuje dve trećine mandata. Konstitutivnom sednicom predsedavaće najstariji poslanik - Jovan Krkobabić iz PUPS, a pomagaće mu četiri najmlađa poslanika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.