Vlada CG: Mišljenje Venecijanske komisije veoma pozitivno

Izvor: B92, 24.Jun.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada CG: Mišljenje Venecijanske komisije veoma pozitivno

Vlada Crne Gore saopštila je da mišljenje Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti smatra "veoma pozitivnim".

Time je, kako kažu, sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima.

Crnogorska vlada veruje da objava ovog važnog dokumenta VK treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Predloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana.

Iz vlade tvrde da nisu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem osujetila nameru vlade o "jednostranom preknjižavanju crkava", te da Komisija nije podržala Predlog zakona o državnoj imovini "na način na koji je želela, predlagala i očekivala vlada".

"Istina je upravo suprotna - Venecijanska komisija je u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava, koje je članovima Venecijanske komisije zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sednice", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da svi članovi kojima je vlada dostavila obrazloženje mogu da potvrde da je formulacija iz tog obrazloženja prihvaćena i integralno uvrštena u Mišljenje Venecijanske komisije.

"Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna ovom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je gotovo jednoglasno prihvatili."

"Zbog toga, želimo još jednom da razuverimo predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Predloga zakona o slobodi veroispovijesti navela na pogrešan zaključak - nema i ne može biti govora o bilo kakvoj nameri vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve - ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu verskih objekata, on će biti rešavan primenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova", navodi se u saopštenju.

Vlada je, ističe se, spremna da uvaži i preporuke iz Mišljenja VK i navode da im ni najmanje ne smeta ako ga MPC sada doživljava kao, kako kažu, "poželjno i prihvatljivo".

"Naprotiv, veoma je dobro da upravo stručno mišljenje tela koje je najviši evropski autoritet za pitanja demokratije i ljudskih prava bude tačka približavanja stavova o ovom važnom društvenom pitanju".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.