Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizni zimski san

Kukamo kad je zatvoreno, a ne umemo da prekoračimo evropski prag i brukamo se i kad nam vrata otvore. Savet ministara EU čeka da srpski parlament ratifikuje Predlog zakona o viznim olakšicama do 8. novembra, pa da ga tog dana formalno potvrde i oni. Ako Srbija ispoštuje dogovoreni „vizni red", mnogi bi građani već početkom 2008. do inostranstva stizali lakše, a mogli bi da počnu i pregovori o stavljanju zemlje na belu šengensku listu.

Znači, Evropa koja nam je u susret >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izašla po ubrzanoj proceduri, sada čeka da se naši poslanici probude, okupe i dogovore, da se podsete koga predstavljaju, u čiju korist treba da rade i šta bi morali da su im prioriteti. Ali, stvarno, šta su njihovi prioriteti? Kad će ko na izbore, pa ko će s kim, pa kome će pripasti ova ili ona direktorska fotelja u javnim preduzećima, pa kako da ne vrate pare koje su oteli iz državnog budžeta, pa kakve će laptopove nabaviti, kolike dnevnice će naplatiti...

Sve „velike" teme, uvek veće od običnog čoveka i svakodnevnog života. Veće od pitanja hoće li se viznim olakšicama neka porodica lakše spojiti, hoće li bolesni lakše do lekara u inostranstvu, hoće li kakav talentovani student ili mladi naučnik brže na neki važan seminar ili prestižni evropski univerzitet.

Onih sedamdeset odsto mladih ljudi koji nikada nisu kročili iz Srbije definitivno zaslužuju bolju vlast. Kad odškrinu vrata Evrope, u to će se listom i uveriti, pa su možda baš zbog toga „deveta rupa na svirali" ove vlade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.