Vizner: Potrebni «intenzivniji» pregovori za rešavanje pitanja Kosova

Izvor: Southeast European Times, 04.Apr.2008, 04:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizner: Potrebni «intenzivniji» pregovori za rešavanje pitanja Kosova

Obe strane u pregovorima o statusu Kosova treba da pokažu fleksibilnost da bi dogovor mogao da se postigne pre kraja ove godine, izjavio je američki izaslanik Frenk Vizner tokom posete Beogradu i Prištini.

31/07/2006

Blerta Fonići za Southeast European Times iz Prištine – 31/07/06

Specijalni američki izaslanik za proces određivanja statusa Kosova Frenk Vizner boravio je prošle nedelje u Beogradu i Prištini kako bi razgovarao sa dve strane. Mada Sjedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Države nastavljaju da se zalažu za pronalaženje rešenja u ovoj godini, one ne žele da prejudiciraju ishod pregovora zauzimanjem stava o budućnosti Kosova, rekao je on.

«Nećemo iznositi svoja mišljenja o statusu Kosova u ovoj fazi, zato što smatramo da je važno da se dogovor postigne između dve strane i pregovarača», rekao je on.

Potrebna je fleksibilnost oba pregovaračka tima tokom ove nove, «ubrzane» faze razgovora, ukazao je izaslanik. «Ostalo je samo nekoliko nedelja do intenzivnijih pregovora. Postizanje realističnog rešenja u tim pregovorima trebalo bi da bude naš najveći prioritet, kao i da završimo taj posao pre nego što počnemo da se okrećemo sledećem koraku», rekao je on.

Iako se Vašington ne zalaže ni za jedno specifično rešenje, on snažno podržava stav Kontakt grupe da nema podele Kosova, izjavio je Vizner.

Princip da nema podele «poštuje se u međunarodnoj praksi, a i važan je princip za sve nacije u ovoj oblasti zapadnog Balkana», rekao je Vizner. Mogućnost održanja stabilnosti i mira u regionu direktno je povezana sa tim, dodao je on.

Pored toga, rekao je Vizner, bilo kakvim sporazumom koji bude postignut moraju da se zaštite manjine na Kosovu i da im se omogući da vode normalan život. On je naglasio potrebu implementacije specifičnih mera, uključujući «realna rešenja» za zaštitu crkava, kulturnog nasleđa i opštine.

Vizner je posetio Kosovo odmah posle takozvanog «sastanka slonova» u Beču, između visokih srpskih zvaničnika i zvaničnika kosovskih Albanaca. Mada delegacije nisu uradile mnogo više od iznošenja svojih utvrđenih stavova o Kosovu -- albanska strana traži, a srpska se protivi potpunoj nezavisnosti -- sastanak se, bez obzira na to, smatra prekretnicom.

U međuvremenu, nova runda tehničkih razgovora zakazana je za 7. i 8. avgust. U centru pažnje biće decentralizacija i prava manjina.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.