Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizne olakšice za Evropsku uniju zavise samo od nas

Građani Srbije će putovati u EU početkom 2008. po lakšem viznom režimu ako Skupština Srbije stavi paraf na sporazum koji čekaju ministri EU.



Sve je bilo dogovoreno, ali vizne olakšice za studente, naučnike, poslovne ljude, bolesne kojima je potrebno lečenje u inostranstvu, kao i mnoge druge kategorije građana Srbije, čekaju na red da se političke stranke najpre dogovore o datumu održavanja predsedničkih izbora. Tek posle toga narodni poslanici će moći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ratifikuju dokument koji bi 8. novembra Savet ministara EU trebalo samo formalno da potvrdi.

Ukoliko do tada sporazum ne bude ratifikovan u Narodnoj skupštini, neće ga potvrditi ni ministri EU. Direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević kaže da se „neće dogoditi ništa veliko", ali upozorava na to da je to loša poruka EU koja je ove sporazume, kad je Srbija u pitanju, usvojila po hitnom postupku. Ona navodi da je dobila uveravanja da EU neće praviti probleme oko potvrđivanja ovih dokumenata, jer procedura ne zahteva da ih svaka članica EU posebno ratifikuje.

- Kada će građani početi da koriste vizne olakšice sada zavisi isključivo od nas, jer sporazumi stupaju na snagu prvog dana drugog meseca nakon što ga obe strane ratifikuju. Ako ga usvojimo 8. novembra, važiće od 8. januara. Zato je vrlo važno da ga što pre potpišemo. Već kasnimo sa tim, a kako sada stvari stoje, čini mi se da nećemo uspeti da ga ratifikujemo u predviđenom roku - kaže Miščevićeva.

Praktično, situacija je sledeća: što pre, to bolje, ako ga usvojimo 8. maja, on može važiti od 8. jula. EU je otvorena i samo od nas zavisi koliko nam se žuri. Oni su radi da to bude početak 2008, ali sve je na nama.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić tvrdi da rad republičkog parlamenta trenutno blokira DSS „koja neće da glasa za predložene zakonske predloge razmatrane u proteklih mesec dana". Dulić kaže da je očekivao da se poslednja sednica završi 1. novembra kako bi odmah zatim stavio na dnevni red novu sednicu i na njoj sporazume o viznim olakšicama i readmisiji, i da će nastojati da to učini što je pre moguće.

- Poslednja sednica trebalo je da se završi 1. novembra, ali DSS blokira glasanje zbog održavanja predsedničkih izbora. Nastojaću da sednica bude zakazana što pre, ali kada će to biti, ne mogu znati. Nadam se, početkom naredne nedelje - kaže za „Blic" Dulić.

On apeluje na sve poslaničke grupe da zajedno stvore uslove za nesmetani dalji rad parlamenta i poziva Vladu Srbije da u što kraćem roku dostavi parlamentu zakone koji su predviđeni ustavnim zakonom.

S druge strane, šef poslaničke grupe DSS-NS Miloš Aligrudić ocenio je da je Dulić „bez osnova došao do zaključka da bilo koja poslanička grupa vladajuće koalicije ometa rad parlamenta".

Inače, sporazumom o viznim olakšicama omogućiće se brže, lakše i besplatno dobijanje viza za putovanje u zemlje Evropske unije, otvoriće se put za režim bez viza i stavljanje Srbije na belu šengensku listu EU. Od plaćanja viza potpuno će biti izuzeti studenti, naučno osoblje, poslovni ljudi, novinari, pripadnici verskih organizacija, penzioneri, lica koja idu na lečenje, lekari, advokati i drugi građani Srbije koji će moći da dobiju i višekratne vize na duži rok. Vizni režim EU će biti znatno uprošćen i olakšan za sve građane koji će, ako nisu na inače širokom spisku onih koji imaju povlastice, vizu plaćati 35 evra umesto 60 evra, a što su troškovi vize EU za ostale treće zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.