Izvor: Danas, 18.Feb.2015, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizije depresivnog zmaja

"Ringo Star me je na dodeli Gremija zagrlio, poljubio u obraz i rekao da mu se mnogo dopao 'Night Visions', a Lajonel Riči me je pitao da li možemo da se slikamo jer bi voleo da svojoj deci dokaže da je 'drugar' pevača Imagine Dragonsa. Bože moj, pomislio sam tada, pa mi smo stvarno uspeli. Mi smo bend o kojem u ovom trenutku svi pričaju. Ali, ne baš potpuno iznenađujuće, sve to je samo učinilo da se osećam lošije i da poželim da sam miljama daleko, negde gde me niko ne prepoznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i gde bih mogao da se osamim."

Ovako je svoju ispovest u magazinu "Q", a povodom skorašnjeg izlaska drugog albuma "Smoke + Mirrors", započeo Den Rejnolds, frontmen benda iz Las Vegasa koji je 2013. godinu završio trijumfalno: debitantski album prodali su u preko 3,5 miliona kopija, singlove sa njega ("Radioactive", "Demons" i "It's Time") u 15 miliona primeraka, a na pratećoj svetskoj turneji odsvirali su čak 145 koncerata. Spektakularni nastupi uživo su im i obezbedili prvu Gremi nagradu (Best Rock Performance), a da su Dragonsi i te kako bili svesni veličine svog uspeha svedoči i njihova "zahvalnica" bendu Muse u kojoj stoji da - "zbog brojnih obaveza koje imaju" - ne mogu da prihvate poziv i budu im predgrupa. Zato Rejnoldsovo "jadikovanje" u pomenutoj ispovesti može da zvuči i neiskreno (jer, pobogu, ako nije želeo da bude slavan, zašto se uopšte dohvatao gitare?), ali samo dok se ne upoznate sa njegovim razvojnim putem i preprekama na njemu koje su i počele da mu narušavaju zdravlje.

Den je sedmo od devetoro dece odrasle u lasvegaskoj mormonskoj porodici čija su verska načela sputavala hiperaktivnog i radoznalog švrćana namernog da jednog dana postane FBI agent. Strogi otac advokat je u deci video buduće pravnike i lekare, ali je majka napravila "kobnu" grešku kada je sinu uplatila časove klavira - Denovo momentalno inficiranje muzikom razlog je zašto ga danas prepoznaju skoro svi. Kada je koju godinu kasnije ocu pustio snimak prve pesme, ne malo ga je iznenadila njegova pozitivna reakcija, ali mu je mama predočila "da se ne može baviti rok muzikom i biti religiozan i imati porodicu". Frustriran što nema podršku roditelja da se bavi onim što voli (pogotovo što je stariji brat, advokat Robert, već uveliko bio menadžer uspešnih sugrađana poznatih kao The Killers), Den odlazi u Nebrasku, gde u jednoj mormonskoj crkvi volontira dve godine, suočavajući se sa simptomima ozbiljne depresije prvi put u životu.

Po povratku kući počinje sa psiho terapijama (na koje i danas ide), a one su, možda, i najzaslužnije za formiranje Imagine Dragonsa - muzika mu je, izgleda, bila jedini izlaz iz beznadežne situacije u kojoj se tada nalazio. Zato su i Denovi stihovi na "Night Visions" uglavnom govorili o teretu koji je kao član porodice morao da nosi, ali i religijskoj "krivici" i problemima sa mentalnim zdravljem, što je publika doživela kao intimne ispovesti i zdušno ih pozdravila. Međutim, put benda do svetskog uspeha - koliko se god on činio instantnim - nije bio ni kratak ni lak. Brat Robert, koji je imao jake veze, nije želeo da im pomogne već je govorio da moraju mnogo više da rade (zamislite takvo ponašanje nekog brata u zemlji Srbiji!), pa su Dragonsi svirali u kazinima za 300 dolara po nastupu i štedeli novac za demo snimke. Od osnivanja benda (2008) do objavljivanja "Night Visions" je zato i prošlo četiri godine, ali kada su jednom kao muzičari sazreli, Robert im je bio potpuno na usluzi - obezbedio je novac za produciranje albuma i preuzeo na sebe sve menadžerske dužnosti.

Možda i presudan momenat u dosadašnjoj karijeri benda bio je Denov susret sa hip-hop producentom Aleksom Da Kidom, koji ga je zvao s namerom da otkupi jednu pesmu, a onda se "zaljubio" u Dragonse i predložio im da se on pozabavi produkcijom prvog albuma. Rezultat saradnje premašio je sva očekivanja, a kako je Rejnolds priznao nedavno, "dok sam sa Da Kidom radio na 'Visions', bio sam sav utrnuo (usled depresije), ali nisam osećao pritisak. Sada sam ga osećao (dok sam komponovao) i zato će možda ovaj album biti loš". Da li je to istina - saznaćemo ubrzo.

Mada, Rejnolds ne bi trebalo da bude zabrinut. Novca je već zaradio dovoljno, a ako sve i propadne - što reče novinar "Q"-a - još uvek može da pokuša da ostvari svoj prvi san. Vrata FBI-ja širom su mu otvorena. Jer i tamo, provereno, ima puno fanova Imagine Dragonsa.

(Recenziju albuma "Smoke + Mirrors" čitaćete sledećeg četvrtka)

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.