Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vitez Momčilovog grada" u Muzeju Ponišavlja u Pirotu

Muzej Ponišavlja iz Pirota u okviru manifestacije ''Dani evropske baštine'' u srednjevekovnoj tvrđavi Momčilov grad organizovao je manifestaciju pod nazivom ''Vitez Momčilovog grada''. Deci i odraslima o vitezovima srednjevekovne Srbije govorili su vitezovi Stevan Stevanović i Vladimir Rodić iz Beograda.

Deca su oduševljena što su mogla da vide modernog viteza, oklop, mačeve...

- Mnogo mi je drago što smo mogli da vidimo viteza i oklope uživo jer sam to do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sada mogla da vidim samo u crtanim filmovima i nekim emisijama. Baš mi se sviđa - kaže učenicam trećeg razreda osnovne škole Sofija Jovičić.

Stevan Stevanović iz Udruženja građana ''Plameni vitezovi'' iz Beograda kaže da mu je drago što je opet u gradu u kome je odrastao.

- Po profesiji sam arhitekta, ali moja velika strast i ljubav su srednji vek i rekonstrukcija srednjevekovnih oklopa i celokupnog načina života.To je moja velika ljubav i hobi. Sa svojim prijateljima putujem često u inostranstvo u učestvujem na viteškim turnirima. Sa ljudima sličnih interesovanja se trudimo da rekonstruišemo neki aspekt srednjeg veka. U pirotskoj Tvrđavi smo održali predavanje i upoznali ljude sa srednjim vekom. Najupečatljiviji je svakako sam vitez.To je jedna klasa ratnika u srednjem veku koji su se oblačili u oklope i veoma su interesantni. Oni su posebno interesatni modernom čoveku. Svaki čovek može da bude vitez u srcu. Ta slika viteza iz starog vremena je romantična i idilična. Kakvi su vitezovi stvarni bili ostaje u pesmama i našoj mašti. Deca imaju dosta mašte i zapravo imaju najbolja pitanja. Pitaju koliko je oklop težak, kako se nosi, da li su pored vitezova postojali zmajevi- kaže Stevanović.

Na samom ulasku u Pirot iz pravca Niša , podno brda Sarlah, je tvrđava Pirotski grad iz 14. veka. Ovo srednjevekovno utvrđenje svrstano je u red spomenika kulture od velikog značaja.

Iako bez pouzdanih podataka, gotovo je sigurno da je Grad postojao i pre Kosovskog boja. U Pirotu tvrđavu zovu Momčilovim gradom, jer se po predanju smatra da je grad podigao vojvoda Momčilo, ujak Marka Kraljevića, za borbu protiv Turaka.

-Zaista je prelepo se naći u jednoj ovako očuvanoj Tvrđavi.Dobar deo detinjstva sa mojim bratom blizancem sam proveo ovde. Kada sam bio mali igrao sam se sa drvenim mačem u tvrđavi. Ovo je prelepa Tvrđava i mesto jezgrovite istorije- kaže Stevan.

Kustos Muzeja Ponišavlja Tatijana Karanović kaže da su na ovaj način Piroćance hteli da podsete na vitezove.

- Moto ovogodišnje manifestacije ‘’Dani evropske baštine’’ je živeti sa kulturnim nasleđem. Drago mi je što danas ovde imamo sve generacije,, decu i odrasle. Ideja je potekla jer su ovakvi skupovi sve popularniji širom Evrope. Sve manje znamo o srednjevevnom Pirotu. Hteli smp da deca vide modernog viteza. Stevanov hobi je pravljenje oklopa. Ovaj zanat se potpuno izgubio i on je jedan od retkih u Srbiji koji sam pravi oklope- kaže Karanovićeva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.