Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2016, 14:10 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Vitaminska čorba
Za pripremu ukusne čorbe potrebni su vam: prazilu, crni i beli luk,šargarepa, celer, maslinovo ulje, brašno, paradajz, limun pesto so, so i biber
Za 6-8 osoba potrebno je: 1 praziluk, 2 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 2 stabljike celera, 3 kašike maslinovog ulja, 60 ml (četvrtina šolje) brašna, 20 oljuštenih paradajza, 1 l supe od povrća (ili pileće supe), 2 čena belog luka, 2 kašike šećera, so i biber.
Za garnir: 3 paradajza bez semenki, 130 ml maslinovog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ulja, 1 limun, 1 kašika pesto sosa, 1 kašičica mlevenog bibera.
Paradajz očistite od semenki i sitno iseckajte. Očistite i iseckajte praziluk, šargarepu, celer i crni luk. U šerpi zagrejte 3 kašike maslinovog ulja i izdinstajte luk, šargarepu i celer 3-5 minuta. Zatim umešajte brašno, promešajte i dodajte iseckani paradajz. Postepeno sipajte supu neprestano mešajući, dodajte beli luk, šećer, so i biber i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 50 minuta. Umutite mikserom dok ne dobijete gustu, kremastu smesu. Pripremite garnir: u činiji pomešajte sitno iseckana 3 paradajza, 130 ml maslinovog ulja, rendanu limunovu koru, pesto sos i biber i ostavite da se marinira 30 minuta.
Pre serviranja čorbe dodajte po kašiku mariniranog paradajza.