Visoki troškovi stvaraju kontroverzu oko novog zatvora u BiH

Izvor: Southeast European Times, 05.Jan.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki troškovi stvaraju kontroverzu oko novog zatvora u BiH

Novi zatvor u iznosu od 39 miliona evra, koji bi trebalo da bude završen početkom 2014, suočen je sa kašnjenjima i sve većim troškovima.

05/01/2012

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 5.1.2012.

Mirza iz Kaknja osuđen je na šest meseci zatvora zbog nezakonite seče šume. On kaže da čeka izdržavanje kazne više od godinu i po dana.

„Pozvali su me iz suda i rekli mi da ih pozovem u martu sledeće godine da me >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << stave zatvor. Problem je što ne mogu da konkurišem za bilo koji posao dok ne odslužim svoju kaznu. Razmišljam da platim kaznu u gotovini. Čuo sam da je to moguće kada se radi o lakšem prekršaju. Jedan dan košta 25 evra“, rekao je Mirza za SETimes.

Mirzin slučaj je samo jedan primer velikog broja problema sa kojima se suočava preopterećeni zatvorski i pravosudni sistem BiH.

Da bi se taj problem ublažio planiran je novi državni zatvor u opštini Istočna Ilidža, u okolini Sarajeva, u kojem će, kaže Ministarstvo pravde BiH, koje je zaduženo za taj zatvor, biti smešteno 350 osoba osuđenih za teža krivična dela, u skladu sa standardima EU.

Ministarstvo je formiralo odeljenje u kojem se nalaze članovi iz Republike Srpske (RS) i Federacije BIH (FBiH), koje je nadležno za izgradnju novog državnog zatvora, koja je počela 2. decembra.

Međutim, odlaganja i visoki troškovi okružili su zatvor kontroverzom.

„Prvi projekat nije zadovoljio standarde EU, pa smo morali da napravimo novi koji ispunjava norme EU, prema kojima svaki osuđenik ima 60 kvadratnih metara prostora“, rekao je za SETimes Jugoslav Jovičić, direktor odeljenja zaduženog za izgradnju zatvora .

Izgradnja je inicijalno trebalo da počne pre sedam godina, ali dva puta nisu zadovoljeni standardi EU, što je dovelo do toga da konačna cena skoči na 39 miliona evra, sa prvobitne procene koja je iznosila 15 miliona evra.

Oba projekta finansira Evropska komisija, uz delimičnu podršku države.

Jovičić je rekao da se izgradnja sada odvija po planu i da će troškovi biti smanjeni tamo gde je to moguće, kako bi se konačna cena spustila ispod procenjenih 39 miliona evra.

Zbog visoke cene projekta neki su izrazili negodovanje, uprkos uveravanjima državnog ministarstva pravde da se izgradnja sada odvija po planu -- novi zatvor treba da primi prve zatvorenike na proleće 2014. godine.

Ministar pravde RS Gerard Selman tvrdi da će to biti najskuplji zatvor na svetu, ali bez podrške RS.

Poslanica BiH Milica Marković takođe je iznela kritike, ukazujući da je nezamislivo da se cena izgradnje zatvora toliko povećala u poslednjih nekoliko godina.

„Ovo nije povećanje od pet ili deset hiljada, nego od više miliona, i građani imaju pravo da znaju kako će novac biti potrošen. Centralni zatvor treba izgraditi, jer je to jedan od uslova SE da bi BiH nastavila put ka EU. Zato vlasti treba da grade zatvor u skladu sa standardima EU“, rekla je Marković za SETimes.

Ipak, kritičari projekta postavljaju pitanje kako bi taj multimilionski projekat visoke bezbednosti mogao da ubrza slučajeve vezane za manje teška krivična dela, poput Mirzinog.

Predrag Ceranić, profesor bezbednosti i odbrane na Banjalučkom univerzitetu, kaže da su pretrpani zatvori akutni problem, posebno u Federaciji BiH (FBiH) i da zbog toga može da se pogorša bezbednost u zatvorima.

„Ako su ratni zločinci i počinioci teških krivičnih dela u bekstvu, a ljudi koji su izazvali saobraćajnu nesreću iza rešetaka, onda nešto definitivno nije u redu. Prioriteti moraju da budu merodavni i vlasti moraju da reše ovaj problem kako ne bi postao još ozbiljniji“, rekao je Ceranić za SETimes.

U FBiH oko 1.000 osuđenika čeka da izdržava kaznu. RS je popunila oko 80 odsto svojih zatvorskih kapaciteta. Trenutno u BiH postoji 14 zatvora, osam u FBiH i šest u RS.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.