Visoki standardi zaštite ljudskih prava uslov za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki standardi zaštite ljudskih prava uslov za EU

KOVAČICA - Uslovi za pristupanje i punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji jesu visoki standardi i dobra praksa u oblasti zaštite ljudskih prava, rečeno je na konferenciju o poboljšanju saradnje među državnim institucijama u vezi sa praćenjem i izveštavanjem o ispunjavanju obaveza Srbije koje se odnose na ljudska prava.

Zamenik predsednika Vrhovnog suda Srbije Zoran Savić istakao je da je Srbija, kao potpisnik Evropske konvencije o ljudskim pravima, prihvatila obavezu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da obezbedi poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, primenu međunarodnih konvencija i ugovora i priznala nadležnost Evropskog suda u Stazburu.

On je ukazao na važnost dobrog funkcionisanja sistema zaštite ljudskih prava pred nacionalnim sudovima, kako bi se smanjio broj predstavki protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazuburu.

Ratifikovano više ugovora

Državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aniko Muškinja Hajnrih rekla je da Srbija poklanja veliku pažnju zaštiti tih prava i nastoji da poštuje i primenjuje najviše međunarodne standarde na tom polju. Ona je podsetila da je Srbija ratifikovala više univerzalnih i regionlnih ugovora i kao najznačajnije navela međunarodne akte o građanskim i političkim pravima i o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Muškinja Hajnrih je navela da Konferencija ima za cilj da se sistem izveštavanja prema ugovornim telima UN učini još efikasnijim kako bi Srbija stekla dodatni uslov značajan za približavanje EU, a koji je baziran na zaštiti ljudskih prava.

Organizovanje kampanje

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević kazala je da dokumenti EU, koji su relevantni za proces približavanja, pokazuju da postoje preporuke koje se tiču zaokruživanja i primene postojećeg pravnog okvira, jačanje administrativnog kapaciteta i davanje političke slobode onima koji se tom oblašću bave.

Ona je rekla da je potrebno organizovati kampanju koja će imati za cilj podizanje svesti građana i koja će doprineti boljoj primeni zakona i boljem poštovanju ljudskih prava.

Analiza zakonodavstva

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad rekao je novinarima da "Srbija, kao i druge zemlje, ima obavezu izveštavanja prema ugovornim telima" što je, kako je naveo, prilika da se izvrši sveobuhvatna analiza zakonodavstva, njegovog poštovanja i usklađenosti sa obavezama na međunarodnom planu.

Urstad je ocenio i da je Konferencija veoma važna jer je Srbija potpisnica brojnih međunarodnih ugovora, o kojima će se tokom skupa razgovarati.

Dvodnevnu Konferencija o načinima izveštavanja tela Ujedinjenih nacija za nadgledanje sprovođenja međunarodnih ugovora o zaštiti ljudskih prava organizovalo je u Kovačici Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uz podršku Misije OEBS-a i UN u Srbiji, sa ciljem da se poboljša saradnja među državnim institucijama u vezi sa praćenjem i izveštavanjem o ispunjenju obaveza Srbije koje se odnose na ljudska prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.