Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2016, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki predstavnik pozvao sve strane da ispoštuju odluke Ustavnog suda BiH

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko naglasio je danas da se odluke koje je donio Ustavni sud BiH moraju poštovati, uz podsjećanje da je nadležnost Suda jasno utvrđena u Aneksu 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem u jurisdikciju ovog suda spada rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

On smatra da je, u tu svrhu, Sud danas donio teške odluke da ne prihvati zahtjev Narodne skupštine RS (NSRS) za preispitivanje prethodne odluke Suda o Zakonu o praznicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << te da obustavi primjenu odluke o referendumu koju je usvojila NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti.

"Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštivanje Ustava" - saopšteno je iz OHR-a.

U tom kontekstu, visoki predstavnik poziva vlasti u RS da se uzdrže od provođenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila odluka Suda. Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

Kao konačni autoritet za provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma, i od ključne važnosti za njegovo provođenje. Upozorava da bi osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo direktno i ozbiljno kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo uticaj na stabilnost zemlje.

Visoki predstavnik poziva sve strane da ispoštuju odluke koje je danas donio Ustavni sud BiH, da se uzdrže od daljih eskalacija i okrenu pitanjima od suštinske važnosti za zemlju i njene građane.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VALENTIN INCKO: Sve strane da ispoštuju odluke Ustavnog suda

Izvor: Kurir, 17.Sep.2016

...Incko smatra da je, u tu svrhu, sud danas doneo teške odluke da ne prihvati zahtev Narodne skupštine RS (NSRS) za preispitivanje prethodne odluke suda o Zakonu o praznicima i da obustavi primenu odluke o referendumu koju je usvojila NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti, prenosi Fena.."Današnje...

Nastavak na Kurir...

Saopštenje Američke ambasade u BiH u vezi sa Odlukom Ustavnog suda BiH

Izvor: Cafe.ba, 17.Sep.2016

Pozivamo sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH. Nadležnost Suda je jasno definisana u Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma čime se Sud ovlašćuje za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Nastavak na Cafe.ba...

Inzko: Odluke suda se moraju poštovati, suzdržati se od daljnjih eskalacija

Izvor: SandzakPress.net, 18.Sep.2016, 01:59

Sarajevo, Banja Luka – Visoki predstavnik Valentin Inzko naglasio je danas da se odluke koje je donio Ustavni sud BiH moraju poštovati, uz podsjećanje da je nadležnost Suda jasno utvrđena u Aneksu 4. Daytonskog mirovnog sporazuma, prema kojem u jurisdikciju ovog suda spada rješavanje sporova između...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.