Visoki komesar UN: Ima elemenata genocida nad Rohingjama

Izvor: B92, 05.Dec.2017, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki komesar UN: Ima elemenata genocida nad Rohingjama

Ženeva -- Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein izjavio da je moguće da postoje "elementi genocida" nad pripadnicima Rohingja muslimana u Mjanmaru.

"Uzimajući u obzir sistematičnu diskriminaciju Rohingja - mučenja i zlostavljanja, prisilno raseljavanje i uništavanje sela...može li se negirati moguće prisustvo elemenata genocida?", upitao je Al Husein na posebnoj sednici Saveta za ljudska prava u Ženevi.

Osuđujući "masovne" i "šokantno brutalne" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napade na ovu zajednicu, Al Husein je pozvao 47 država članica Saveta da "preduzmu odgovarajuće mere kako bi se stalo na put tom ludilu".

Prema podacima UN, više od 600.000 Rohingja izbeglo je u susedni Bangladeš od avgusta, bežeći od kampanje koja je usledila posle nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

Visoki komesar UN za ljudska prava ranije je izjavio da su Rohingje u Mjanmaru suočene sa etničkim čišćenjem.

Rohingje se u Mjanmaru smatraju "strancima" i vlasti te zemlje, u kojoj 95 populacije čine budisti, ne priznaju im državljanstvo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Al Husein: Mogući elementi genocida nad Rohindžama

Izvor: N1 televizija, 05.Dec.2017

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein izjavio je da je moguće da postoje "elementi genocida" nad pripadnicima muslimanske manjine Rohindža u Mjanmaru..."Uzimajući u obzir sistematičnu diskriminaciju Rohindža, mučenja i zlostavljanja, prisilno raseljavanje i uništavanje sela,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.