Visoki funkcioner zadužen za istragu korupcije izbačen iz partije – razlog: Korupcija

Izvor: B92, 01.Sep.2022, 09:34

Visoki funkcioner zadužen za istragu korupcije izbačen iz partije – razlog: Korupcija

Visoki kineski zvaničnik Liu Janping, koji je bio zadužen za istragu korupcije u ministarstvu javne bezbednosti, izbačen je iz vladajuće Komunističke partije.

On je smenjen sa funkcije nakon što je i sam proglašen krivim za korupciju, prenosi Rojters.

Kineska Centralna disciplinska komisija (ČDI) objavila je danas da je pokrenula postupak protiv Liua (67), visokog bezbednosnog zvaničnika koji je kažnjen uoči kongresa stranke u oktobru.

Bivši zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministra javne bezbednosti, Liu je četvrti funkcioner koji je smenjen od 2019, a prema komisiji njegovi glavni prestupi su političke prirode, navodi Rojters.

Osim što je kritikovala Liua zbog "urušavanja ideala i uverenja" i "gubljenja partijskih principa", komisija je saopštila da se on pridružio „političkoj bandi“ Sun Lijuna, bivšeg zamenika ministra javne bezbednosti, koji je smenjen zbog političkih prestupa i korupcije 2021.

Odvojeno, komisija je danas takođe saopštila da je Vang Bin, bivši predsednik "Čajna lajf inšurens”, najveće nacionalne osiguravajuće kompanije, i njen bivši sekretar Komunističke partije, izbačen iz partije i razrešen javne funkcije zbog mita i korupcije.

Utvrđeno je da je Vang uzeo mito i zloupotrebio položaj da bi pribavio korist za druge, navodi komisija u saopštenju, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Visoki funkcioner Komunističke partije Kine izbačen zbog korupcije

Izvor: Blic, 01.Sep.2022

Visoki kineski zvaničnik Liu Janping, koji je ranije bio zadužen za istragu korupcije u ministarstvu javne bezbednosti, izbačen je iz vladajuće Komunističke partije i smenjen sa funkcije nakon što je i sam proglašen krivim za korupciju, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.