Visoki Dečani i Sokolica ikonopisački ateljei

Izvor: RTS, 20.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki Dečani i Sokolica ikonopisački ateljei

Visoki Dečani, svetinja u Metohiji i Sokolica, manastir na severu Kosova, poznati su i po ikonopisačkim ateljeima u kojima, pored likova svetitelja, nastaju i prava remek dela urađena od drveta.

Visoke Dečane mnogi nazivaju istorijskim srcem srpske kulture. To je najveći i najočuvaniji manastir iz doba Nemanjića.

Dečani su među retkim manastirima koji su vekovima odolevali različitim nedaćama i uvek bili živa svetinja.

Trideset monaha i iskušenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << danas su najbrojnije bratstvo nekog manastira Srpske pravoslavne crkve. Ikonopisački atelje jedna je od izuzetnosti manastira.

Monah Ilarion iz Manastira Visoki Dečani kaže da je ikona reč grčkog porekla koja označava sliku ili obraz a u užem smislu predstavlja sliku, pre svega, Hrista, Bogorodice i Svetitelja.

"To nije umetnost kao i svaka druga, to je neka vrsta crkvene duhovne discipline i jedna vrsta ovaplaćene molitve", objašnjava  monah Ilarion.

U svetu je poznata i sokolička ikonopisačka škola. Umetničkom radionicom rukovodi igumanija Makarija, doktor teoloških i hemijskih nauka.

Vešto slika i monahinja Antonina. U umetničkom ateljeu uraćeni su i ikonostasi koji krase mnoge hramove u svetu.

U Sokolici se rade ikone i ikonostasi za manastire koji se obnavljaju u Metohiji i na Kosovu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.