Visoke ocene bezbednosti za bugarsku nuklearku

Izvor: Southeast European Times, 24.Okt.2012, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke ocene bezbednosti za bugarsku nuklearku

Visoke ocene bezbednosti za bugarsku nuklearku

24/10/2012

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 24.10.2012.

Gotovo svim nuklearnim elektranama u EU potrebna su poboljšanja u domenu bezbednosti, saopštila je Evropska komisija (EK) početkom meseca, kada je saopštila rezultate stres testova izvršenih u 145 reaktora koji su u upotrebi na teritoriji Unije.

„Sveukupno gledano, bezbednosna situacija u Evropi je na dobrom, zadovoljavajućem >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nivou“, rekao je na brifingu za novinare u Briselu Ginter Otinger, predstavljajući rezultate stres testova na nuklearnim reaktorima. „Međutim, ono što je još važnije, gotovo svugde postoji veliki potencijal za poboljšanje.“

Iako Brisel nije rangirao kontrolisane elektrane, mediji u Bugarskoj javljaju da su nalazi pokazali da je Kozloduj jedna od najbezbednijih nuklearki u EU.

Ivan Hinovski, stručnjak za nuklearnu bezbednost i šef Bugarskog energetskog foruma, kaže da nijedna od mera koju EK zahteva od Bugarske ne predviđa „ozbiljne remonte opreme“.

„Preporučena poboljšanja u Kozloduju relativno su jednostavna i ne predviđaju velika ulaganja“, kaže on zaSETimes.

Sve mere preporučene u izveštaju EK sprovode se sredstvima koju su za tu svrhu izdvojena u okviru investicionog programa te kompanija, saopštila je kancelarija za odnose sa javnošću Bugarskih nuklearnih elektrana zaSETimes.

„Izveštaj je pokazao da Kozloduj ima visok stepen čvrstine i dovoljne rezerve da izdrži ekstremne spoljne opasnosti“, saopšteno je.

Odluka da se proveri bezbednost svih nuklearnih reaktora u EU doneta je posle nesreće u nuklearnoj centrali Fukušima u Japanu posle zemljotresa snage 9 stepeni Rihtera i cunamija u martu 2011.

Glavni cilj bio je da se proceni bezbednost i čvrstina nuklearki u slučaju ekstremnih prirodnih katastrofa, kao i njihova sposobnost da izdrže ozbiljne nesreće, kaže se u saopštenju EK.

„Ti stres testovi pokazali su da se jedan broj međunarodnih standarda, koje je uvela IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) i drugih globalnih praksi u nuklearkama u EU ne sprovodi“, rekao je Otinger novinarima. „Ovo je prvi put da imamo takav pregled stanja za čitavu Evropu i sada tačno znamo gde su standardi niži od preporučenih i koji nisu u skladu sa najboljim stanjem tehnologije.“

Za implementaciju potrebnih bezbednosnih poboljšanja i drugih preporučenih mera do 2015. biće potrebno oko 25 milijardi evra, rekao je komesar.

Evropska komisija pozvala je Rumuniju da razmotri mogućnost uvođenja propisa koji na adekvatan način odražavaju izuzetno veliku verovatnoću snažnih zemljotresa u toj zemlji.

„Nepostojanje seizmičkog nivoa uporedivog sa SL-1 (seizmički nivo 1) IAEA zbog koga se postrojenje gasi i kontroliše smatra se kritičnim problemom“, kaže se u saopštenju. Ukazuje se i na potrebu „volumetrijske zaštite zgrada sa bezbednosnom opremom“.

EK je preporučila da se „dodatno analizira adekvatnost paleoseizmoloških studija“ u Bugarskoj. Obema zemljama je rečeno i da se pozabave pitanjem određenih slabosti u domenu upravljanja u slučaju teških nesreća.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.