Visoke kazne za neprijavljen boravak u Crnoj Gori

Izvor: Šumadija Press, 29.Jun.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke kazne za neprijavljen boravak u Crnoj Gori

Turisti koji borave u Crnoj Gori makar i jednu noć, moraju da imaju prijavljen boravak u policiji ili u lokalnoj turističkoj organizaciji i da plate boravišnu taksu, inače će morati da plate kaznu od 300 evra.

Istu ovu obavezu imaju i Crnogorci koji imaju srpsko državljanstvo, pa će i oni morati da, čak i zbog samo jednog noćenja kod roditelja ili rođaka, boravak prijave. To su posledice pooštrene primene Zakona o boravišnoj taksi, kojim je crnogorsko Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << održivog razvoja i turizma odlučilo da zavede red i napuni budžet.

Ja sam rođena u Crnoj Gori i moji svi žive tamo. Do sada mi niko nije tražio potvrdu o prijavi boravka. Sad putujem u goste u dva grada u Crnoj Gori i moraću zbog samo jednog prenoćišta da se prijavljujem u oba da ne bih platila kaznu. Još gore je što ću morati da maltretiram i familiju da ide u katastar za potvrdu o vlasništvu svog stana koja se plaća osam evra i koja im je potreba da bi prijavili moj boravak – priča M. K. iz Beograda.

Sada je sistem elektronski povezan i bolje se kontroliše ko ulazi u zemlju i izlazi iz nje. Osim što je boravišna taksa poskupela sa 80 centi na evro po danu, sve ostalo je isto. Turisti koji borave u Crnoj Gori makar i jednu noć, moraju da imaju prijavljen boravak u policiji ili u lokalnoj turističkoj organizaciji i da plate boravišnu taksu. Plaćanja boravišne takse oslobođeni su samo oni koji su u gostima kod roditelja, ali i oni moraju biti prijavljeni– objašnjava Brajović.

Ona je dodala i da boravak u Crnoj Gori moraju da prijave i oni koji tamo imaju imovinu, ali nemaju stalni boravak.

U turističkim agencijama potvrđuju da su crnogorski graničari ove godine pooštrili kontrolu:

Bez potvrde o boravku ne može se izaći iz Crne Gore. U suprotnom, mora se platiti kazna od 300 evra. Turisti u hotelima i privatnom smeštaju u kojem borave plaćaju boravišnu taksu, a vlasnici ih prijavljuju MUP i izdaju im potvrdu o prijavi boravka.

Zaštita operatera

Cene rominga će ipak biti postepeno snižavane tokom naredne tri godine, iako su višestruko veće čak i u odnosu na zemlje Evropske unije.

Pored boravišnih taksi i visokih kazni, turisti koji su već letovali u Crnoj Gori kažu da su i druge cene prilično visoke. Plaća se sve – od parkinga, preko ulaska na plažu, ležaljki, suncobrana…Ako je za utehu, oni koji se spremaju da letuju na crnogorskoj obali plaćaće od utorka, 30.juna, jeftiniji roming. Tada, naime, stupa na snagu sporazum Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije o jeftinijem romingu.Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je povodom odluke Upravnog suda Crne Gore da taj sporazum nije u skladu sa interesima tamošnjih operatera rekao da je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore i da su dobili uveravanje da će sporazum stuputi na snagu uprkos odluci tog suda.

Ljajić je kazao da će regulatorno telo Crne Gore doneti novu odluku koja je u skladu sa sporazumom i dodao da će se verovatno operateri žaliti, ali da to neće odložiti primenu sporazuma.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.