Izvor: Nezavisne Novine, 03.Apr.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke kazne za ekstremiste u Njemačkoj, među njima Albanac

Njemački sud u ponedjeljak je izrekao duge zatvorske kazne četvorici islamskih ekstremista zbog planiranja bombaškog napada na željezničku stanicu i ubistva političara krajnje desnice.

Regionalni sud u Dizeldorfu ustanovio je da je 29-godišnji Marko G., čije prezime nije objavljeno u skladu sa zakonom o zaštiti privatnosti, kriv zbog pokušaja ubistva podmetanjem eksplozivne naprave na glavnoj željezničkoj stanici u zapadnom Bonu u decembru 2012. godine.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je bomba kućne izrade otkrivena i demontirana prije nego što je detonirana, sud je saopštio da njemački konvertit na Islam zaslužuje kaznu doživotne robije zbog težine zločina, javila je novinska agencija DPA.

Sud je odbacio njegovo oslobađanje nakon 15 godina robije, što je uobičajena odredba u doživotnoj robiji u Njemačkoj.

On i trojica ostalih takođe su proglašeni krivim za formiranje terorističke organizacije i planiranje ubistva člana ekstremno desničarske stranke NRW koji je učestvovao u protestima protiv džamija na kojima su takođe prikazivane slike poslanika Muhameda.

Sudije su osudile albanskog državljana Enea B. (46), njemačko-turskog državljana Koraja D. (28), i njemačkog državljana Tajfuna S. (27), na između devet i po i 12 godina zatvora.

Tužioci su saopštili da je plan ljudi djelimično bio potaknut audioporukom koju je širio Islamski pokret Uzbekistana.

Oni su uhapšeni u martu 2013. godine, noć prije planiranog ubistva. Njihovi advokati zatražili su od suda da oslobodi njihove klijente, javila je DPA.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.