Visoka stopa prevremenih rođenja u SAD

Izvor: VOA, 15.Nov.2015, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoka stopa prevremenih rođenja u SAD

Broj beba rođenih pre vremena u delovima Amerike skoro je isti kao i u nekim od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Svake godine, organizacija Marš za bebe objavljuje izveštaj o prevremenim rođenjima u Sjedinjenim Državama. Ove godine, kao i prošle, rezultati su iznenađujuće visoki za bogatu zemlju. 

Prevremena rođenja su vodeći uzrok smrti novorođenčadi. A bebe rođene pre 37-me nedelje u materici mogu da se suoče sa ozbiljnim, doživotnim problemima, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ako prežive.  Izveštaj organizacije Marš za bebe za 2015. godinu pokazuje da je ukupna stopa prevremenih rođenja opala za skoro 3 odsto od 2010. godine.

“Iako je zemlja načinila progres, progres nije pobeda i mi se i dalje nalazimo među najgorima u grupi zemalja sa najvećim resursima na svetu.”

Doktor Edvard Mekejb govorio je za Glas Amerike putem Skajpa. U izveštaju se navodi da je broj beba rođenih pre vremena u delovima Amerike skoro isti kao i u nekim od najsiromašnijih zemalja na svetu.

“Organizacija Marš za bebe je uverena da moramo da radimo strateški. Zato proveravamo gradove i kolike su njihove stope prevremenih rođenja i kolike su one u poređenju sa državnim stopama i zašto razmatramo zdravstvene nejednakosti.”

Izveštaj je takođe ustanovio rasne i etničke razlike. Bebe afroameričkih majki imaju najveće šanse da budu prevremeno rođene.

“To je pitanje pristupa prenatalnoj nezi, nezi ploda i hroničnih stanja u toj populaciji.”

Mekejb kaže da su, iako ne znamo sve razloge zbog kojih se bebe rađaju pre vremena, ovo stvari koje žene mogu da urade kako bi osigurale zdravlje svojih beba. Da izbegavaju alkohol, cigarete i opojne droge i naprave razliku od najmanje 18 meseci između beba, kako bi njihovo telo imalo vremena da se oporavi od prethodne trudnoće.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.