Višespratnice u niskoj zoni

Izvor: Politika, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višespratnice u niskoj zoni

U ulici dugoj 180 metara niče četvrta stambena zgrada. – Preduzimač optužio komšiju policajca

ŠABAC – Žitelji Deligradske ulice u Šapcu uputili su predstavku Narodnoj kancelariji predsednika Republike, ministru i zameniku ministra (sektor urbanizma i građevine) za kapitalne investicije, Republičkoj građevinskoj inspekciji, Republičkoj urbanističkoj inspekciji i Poreskoj upravi Ministarstva finansija od kojih zahtevaju da provere postupak izdavanja dozvola >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << privatnoj firmi "Savić", koja u ovoj zoni niskih porodičnih kuća gradi već četvrtu stambenu zgradu.

Građani su se više puta obraćali lokalnoj samoupravi i pisali peticiju, ali su njihovi zahtevi da se gradnja obustavi ostali mrtvo slovo na papiru. U međuvremenu, investitor Slobodan Savić je najavio da će nastaviti da zida višespratnice u ulici dugoj svega 180 metara, sa kolovozom širokim pet metara, i optužio prvog komšiju, policajca Dejana Kostadinovića da mu je, navodno, tražio reket. Ovo je "dolilo ulje" na već pregrejanu atmosferu.

– Ne treba biti poseban poznavalac propisa iz oblasti urbanizma i građevinarstva da bi se shvatilo da je izgradnja već četvrte stambene zgrade u našoj ulici rezultat niza propusta i inkriminisanih radnji. Ovih dana privodi se kraju objekat koji ima pet etaža sa dva ulaza i više od 30 stambenih jedinica, i sve na samo šest ari placa. Zgrada je odvojena samo dva metra od susednih placeva, prema kojima je okrenuto oko 50 prozora – kaže se u predstavci upućenoj državnim funkcionerima i inspekcijama.

Oni kažu da u ulici ovako malih dimenzija nema uslova za izvođenje građevinskih radova velikog obima, zbog čega dolazi do incidentnih situacija, najčešće prilikom istovara građevinskog materijala. Kolovoz i trotoari bivali su blokirani i po nekoliko sati, a samim tim i pristup građana kućama i dvorištima. Sumnjaju da je u postupku izdavanja odobrenja za gradnju načinjeno niz svesnih i namernih propusta pa i krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava, nesavesnog poslovanja i davanja mita.

– Ispitajte okolnosti pod kojima je krajem 2004. i početkom 2005. godine, do kada je ulica bila u zoni niske gustine stanovanja, došlo do promene propisa kojima su regulisani uslovi gradnje – zahtevaju građani Deligradske.

U peticiji opštinskom rukovodstvu, oni ističu da je njihova ulica potpuno uništena. Zelene površine od građevinskog materijala, šuta, kamiona i drugih vozila više ne postoje, a Savić im je, navodno, pretio da će gradnju nastaviti u čitavoj ulici. Pre njegovog dolaska Deligradska je imala 29 kućnih brojeva, a sada je na svakoj od spornih lokacija po toliko stanova.

Međutim, privatni preduzimač kaže da je on žrtva komšija, a kao glavnog krivca optužio je policajca Dejana Kostadinovića. On kaže da je pribavio sve dozvole za gradnju. Tvrdi da se u ulici niko nije bunio sve do pre neki dan, kada je kolima naišao Kostadinović, koji je počeo da ga psuje, a potom poručio radnicima da mu se javi čim dođe na gradilište. Kada je otišao da vidi o čemu se radi, policajac je, navodno, zatražio 20.000 evra "da ne bi imali probleme".

Tvrdnje Slobodana Savića, koji je Kostadinovića prijavio šefovima i nadležnom tužilaštvu, preneli su pojedini tabloidi. Policajac kaže da mu pravila službe ne dozvoljavaju da komentariše ovaj slučaj, ali tvrdi da nikakvo krivično delo nije počinio, i najavljuje tužbu za klevetu. Ogorčeni su takođe i stanari Deligradske, koji za svoga mladog komšiju imaju najbolje mišljenje.

Juče, na licu mesta, oni su nas uveravali da žuta štampa ni približno nije bila revnosna kada su građani pisali peticiju i žalili se na lokalnog biznismena.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 29.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.