Višespratnice bez zaštite od požara

Izvor: Blic, 10.Apr.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višespratnice bez zaštite od požara

Sombor - U većini višespratnica u Somboru ne postoje aparati za gašenje požara i oprema za hidrantsku mrežu. Obilaskom dvadesetak zgrada, među kojima i tri solitera, uverili smo se da na hodnicima nema protivpožarnih aparata, a sandučići u kojima treba da stoje creva i mlaznice su prazni. Tako je ne samo u zgradama starim nekoliko decenija, već i u onim u koje su se stanari uselili nedavno, kažu u vatrogasnoj jedinici u Somboru.

- U našoj osmospratnici već dugo nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aparata za gašenje požara, a creva i mlaznice za hidrantsku mrežu davno su propali. Na hodnicima postoje jedino javljači požara, ali pitanje je i da li su u funkciji. Bilo je ideja da se protivpožarna oprema dovede u red ali to sve košta i nismo uspeli da realizujemo taj plan - kaže Boško Kalinić, stanar somborske osmospratnice koja je useljena još 1962. godine.

U nešto novijoj četvorospratnici stanje je isto. Aparati za gašenje požara su u podrumskom skladištu, punjeni i atestirani pre nekoliko decenija, a ormarići za hidrantsku mrežu prazni.

- Nekada je sve to funkcionisalo, ali sada je teško dogovoriti se sa svim stanarima za bilo kakve troškove, pa i za protivpožarnu zaštitu. Dovesti taj sistem u funkciju ima smisla tek ukoliko se u zgradu uvede interfon i zaključavaju vrata - kaže Robert Dinov, predsednik skupštine stanara.

U Odeljenju za vanredne situacije policije u Somboru kažu da je takva slika u većini zgrada. Problem je što zakonom nije precizno regulisana obaveza skupština stanara da imaju ispravan protivpožarni sistem, a u većini zgrada i ne postoje skupštine stanara.

- Osim toga, iako bi zgrade iznad 22 metra visine trebalo da imaju požarne stepenice, nema ih nijedna zgrada, u nekim zgradama hodnici su bez prirodnog svetla, na gelenderima su privezani bicikli, što bi u slučaju požara otežavalo evakuaciju stanara - kaže Milan Pilipović, šef Odseka za preventivnu zaštitu u Odeljenju za vanredne situacije u Somboru, i dodaje da je vatrogasna jedinica proteklih godina pokušavala kroz predavanja i vežbe da ukaže stanarima na značaj protivpožarne zaštite, ali je odziv bilo mali.

Na području Zapadnobačkog okruga protekle godine je bilo 13 požara u stambenim zgradama.

- To nije velik broj, ali to ne sme da nas zavara jer svaki požar može da se otme kontroli ako se ne reaguje brzo. Dobra je strana što su naši ljudi efikasni, višespratnice su blizu i možemo brzo da intervenišemo - kaže Pilipović. On navodi i da prilikom prijema novih zgrada u njima zatiču celokupnu opremu i nove atestirane aparate. Međutim, vrlo brzo i te zgrade ostaju bez parata za gašenje, a hidrantske instalacije niko ne održava, upozorava Pilipović.

Vatrogasci preporučuju da protivpožarni aparat za početno gašenje požara, kad ih već nema na hodnicima, ima svako domaćinstvo.

- Mnogo je lakše i efikasnije da recimo na osmom spratu požar gasimo tako što se na tom spratu priključimo na hidrant, nego da mrežu razvlačimo do osmog sprata i požar gasimo iz vozila - kažu vatrogasci.

Obnavljaju i održavaju opremu

„Emona stan", firma koja ima ugovor o održavanju sa 50 skupština stanara u Somboru, nudi i obnavljanje i održavanje protivpožarne opreme u zgradama.

- Prošle godine to smo uradili u nekoliko zgrada, a posao ćemo nastaviti i ove godine. Cena je 20.000. 30.000 dinara, a troškove snose vlasnici stanova. Ekonomsko stanje je teško i za tu investiciju uglavnom se odlučuju zgrade u kojima su mlađi stanari - kaže direktor „Emona stana" Slavko Soklič.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.