Izvor: B92, 11.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Višeslojne grobnice u Batajnici"

Hag -- Arheolog Jon Sterenberg kaže da su tela kosovskih Albanaca u masovnim grobnicama u Srbiji pokopavana u više navrata.

To je zaključio zato što su tela pokopavana u više slojeva. U ekshumacijama tela iz masovnih grobnica u Batajnici, Petrovom Selu i kraj jezera Perućac, pored srpskih forenzičara i istražilaca, učestvovala je delegacija Međunarodne komisije za nestale osobe. U izveštaju te organizacije navodi se da su na nekim leševima nađeni povezi preko očiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da su im ruke bile vezane žicom.

Izveštaji te organizacije o karakteristikama masovnih grobnica i o proceduri i metodologiji identifikacija posmrtnih ostataka nađenih na tim lokacijama uveden je u dokaze na suđenju "kosovskoj šestorki", bivših zvaničnika Jugoslavije i Srbije.

Autentičnost tog izveštaja je jutros, u kratkom svedočenju, potvrdio član Međunarodne komisije za nestale osobe, britanski arheolog i antropolog Jon Sterenberg.

Svedok je prisustvovao iskopavanjima masovnih grobnica na osam lokacija u Batajnici, na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije. Kaže da je u nekim grobnicama bilo više slojeva ljudskih tela, što znači da su pokopavanja vršena u više navrata.

Unakrsno ispitivanje svedoka danas nije obavljeno jer su poverljivi izveštaji ICMP-a tek nedavno predati braniocima šest optuženih, pa će svedok, ako odbrana to bude tražila, morati da se vrati u Hag posle zimske pauze.

Suđenje Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću nastavlja se u sredu posle podne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.